MONKEY BUSINESS: Den seks år gamle makaker-apen er hver dag med ut på patrulje. Noe av det han liker aller best er å sitte oppå patruljebilen ved sirenene. Foto: REUTERS/Damir Sagolj/SCANPIX
MONKEY BUSINESS: Den seks år gamle makaker-apen er hver dag med ut på patrulje. Noe av det han liker aller best er å sitte oppå patruljebilen ved sirenene. Foto: REUTERS/Damir Sagolj/SCANPIXVis mer

Politi-apen Santisuk (6) bygger bro mellom thaier og muslimske separatister

Apen har gjort en så god jobb at politiet i Sør-Thailand vil starte pilotprosjekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Det høres kanskje usannsynlig ut, men politistyrker i det sørlige Thailand mener det har fungert så godt at de vil sette i gang et pilotprosjekt.

I Sai Buri-distriktet i provinsen Pattani har politibetjent Yutthapol Phromdao Yutthapol adoptert og trent opp en seks år gammel makake-ape til å være med ham på jobb.

Siden han overtok den skadde apen i fjor, har den unge politibetjenten lært sin nye kompanjong å sanke kokosnøtter til de lokale innbyggerne.

Gjør hverdagen enklereOg når han er ute på patrulje, liker Santisuk å sitte på taket oppå sirenene.

Erfaringen Yutthapol har gjort er at apen Santisuks nærvær gjør jobben langt enklere for politiet, som har vært et yndet mål voldelige muslimske separatister i det muslimsk dominerte sør.

LÅ NEDE FOR TELLING: I fjor ble Santisuk, med etternavnet Phromdao, innlagt på veterinærklinikk med brukket arm. Da ingen kom og hentet ham, ble han adoptert av en politibetjent. Foto: REUTERS/Damir Sagolj/SCANPIX
LÅ NEDE FOR TELLING: I fjor ble Santisuk, med etternavnet Phromdao, innlagt på veterinærklinikk med brukket arm. Da ingen kom og hentet ham, ble han adoptert av en politibetjent. Foto: REUTERS/Damir Sagolj/SCANPIX Vis mer

Mens hans kolleger ved andre kontrollposter må slite med irriterte trafikanter, som må stå i kø for å gjennomgå sikkerhetskontroller, er innbyggerne som passerer gjennom politibetjent Yutthapols kontrollpost langt mer tilfreds.

Det får den uniformskledde apen æren for.

Sjåførene stanser gjerne kjøretøyene for å leke med apekatten. Noen går til og med ut for å ta bilder av den.

Ifølge den thailandske avisa The Nation har apen til og med lært å ha vennlige samtaler med både de lokale innbyggerne og politibetjentene.

SANKER KOKOSNØTTER: En av Santisuks fremste egenskaper er å hjelpe innbyggerne med å sanke kokosnøtter. Foto: REUTERS/Damir Sagolj/SCANPIX
SANKER KOKOSNØTTER: En av Santisuks fremste egenskaper er å hjelpe innbyggerne med å sanke kokosnøtter. Foto: REUTERS/Damir Sagolj/SCANPIX Vis mer

Yutthapol sier at dersom noen roper ut Santisuks navn, svarer han ved å nikke på hodet, vinke og lage lyder som likner på «krup».

Nå har mange andre politistasjoner i Sai Buri-distriktet vist interesse for denne måten å bygge tillitsforhold til den muslimskdominerte befolkningen på. Og politisjef Wanlop Jamnong-asa sier han går inn for å starte pilotprosjekt i andre områder.

4000 dreptPattani-provinsen i det sørlige Thailand har vært særlig hardt rammet av vold utført av muslimske separatister. Siden begynnelsen av 2000-tallet skjer skyteepisoder og bomber nesten daglig i landets tre muslimsk-dominerte provinser Pattani, Yala og Narathiwat.

Befolkningen i Pattani er dominert av malay-muslimer, som føler seg marginalisert og at den økonomiske politikken ikke har tilgodesett muslimene i sør.

De har også klaget over overgrep fra regjeringssoldater og diskriminering fra Thailands buddhister, som utgjør et flertall i befolkningen.

«FRED»: Santisuks navn betyr fred på thai-språket. Foto: REUTERS/Damir Sagolj/SCANPIX
«FRED»: Santisuks navn betyr fred på thai-språket. Foto: REUTERS/Damir Sagolj/SCANPIX Vis mer

I 2004 gikk tidligere statsminister Thaksin Shinawatra inn for å slå hardt ned på den voldelige separatismen, som han mente var en del av den globale krigen mot terror.

Etter at Shinawatra ble kastet fra makten, har thailandske styresmakter forsøkt en mer forsonlig tilnærming.

I løpet av de siste seks årene er anslagsvis 4000 blitt drept i sammenstøt, bombeangrep og hevndrap.

SPRER GLEDE: Ifølge politibetjent Yutthapol får hans kompanjong Santisuk fram smilene hos de lokale innbyggerne som må gjennom kontrollposten daglig. Foto: REUTERS/Damir Sagolj/SCANPIX
SPRER GLEDE: Ifølge politibetjent Yutthapol får hans kompanjong Santisuk fram smilene hos de lokale innbyggerne som må gjennom kontrollposten daglig. Foto: REUTERS/Damir Sagolj/SCANPIX Vis mer