ULØST MORD:  I dag hevder en svensk våpenekspert i et intervju med den svenske avisa Aftonbladet at han ble bedt av en politimann om å skyte Olof Palme. Foto: ODD WENTZEL / DAGBLADET
ULØST MORD: I dag hevder en svensk våpenekspert i et intervju med den svenske avisa Aftonbladet at han ble bedt av en politimann om å skyte Olof Palme. Foto: ODD WENTZEL / DAGBLADETVis mer

- Politi ba meg skyte OLOF PALME

Nye sensasjonelle opplysninger om mordet på statsminister Olaf Palme ble i dag kjent i Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den anerkjente forfatteren og journalisten Gunnar Wall publiserer i dag i den svenske avisa Aftonbladet nye og hittil ukjente opplysninger om Palme-mordet.  

28. februar er det 27 år siden Sveriges statsminister Olof Palme ble skutt ned og drept på Sveavägen i Stockholm sentrum. En rekke spor har blitt etterforsket, men fortsatt er ingen straffet for mordet på den omstridte statsministeren.  

Olof Palme og hans kone Lisbet hadde vært på kino, da en ukjent person kom bort til Palme og skjøt ned og drept statsministeren.

 I artikkel som i dag er trykk i avisa Aftonbladet hevder en våpenekspert at han ble bedt om å skyte Palme.  

- Under en middag - fem måneder før Palme ble drept — spiste jeg med en venn som var politi i bydelen Norrmalm i Stockholm. Han spurte meg om jeg ville skyte Palme, forteller våpeneksperten og bedriftslederen til forfatteren Gunnar Wall.  

Bedt om å drepe
I intervjuet hevder våpeneksperten at han vet at det var en politikonspirasjon for å få tatt livet av statsminister Olof Palme.

- Jeg sier ikke at jeg tror, men at jeg vet, hevder våpeneksperten i intervjuet.  

Mannen skal for flere år siden ha forsøkt å fortelle sin historie til en av de mange Palme-etterforskerne. Dette skal ha skjedd i sammenheng med en middag. Palme-etterforskeren skal irritert ha brutt ham av, og gjort det klart at han ikke var interessert.

Siden har våpeneksperten valgt å tie.

Dårlig forhold til Palme
Mannen som i dag skal være vel 60 år, har gjort karriere i det private næringslivet. Han skal i fjor eller året før tatt kontakt med forfatter Gunnar Wall, med tanke på å skrive en bok om hva han vet om mordet på Sveriges statsminister.  

 DRAPSVÅPEN:  Olof Palme ble trolig skutt med en revolver av typen Smith & Wesson Model 28. Foto: Lasse Hedberg, Pressens Bild
DRAPSVÅPEN: Olof Palme ble trolig skutt med en revolver av typen Smith & Wesson Model 28. Foto: Lasse Hedberg, Pressens Bild Vis mer

- De fleste jeg kjente hadde et fryktelig dårlig forhold til Palme.  Palme ga et arrogant inntrykk og folk stolte ikke på ham, forteller våpeneksperten. 

Han vedgår at han selv hadde et svært anstrengt forhold til Olof Palme.  

Gunnar Wall skriver i Aftonbladet at politimannen som tok kontakt våpeneksperten tilhørte en gruppe politimenn som hadde sydd på et symbol på politiuniformen. Det blir antydet at symbolet var et lite svensk flagg.

Tidligere er det kjent at nettopp denne gruppen med politimenn var velkjente for sitt Palme-hat og at de politisk tilhørt ekstreme høyre. Politimennene var også kjent for grov vold.  

Spiste middag
Olof Palme og Socialdemokraterna vant valget den 15. september 1985. Palme ble da gjenvalgt som statsminister.  

- Kort tid etter valget hadde jeg bedt politimannen hjem på middag, sier våpeneksperten.  

Under middagen skal politimannen med truende stemme ha spurt om de kunne snakke fortrolig, og at han aldri måtte fortelle om samtalen.

- Jeg forsøkte å fleipe det bort, med å si at det ikke var mulig. Fordi våpenet ville kunne spores til meg.  

Politimannen skal da svart at det ikke var noe problem, og at det var enkelt å fikse et våpen.  

PEKTE UT CHRISTER PETTERSSON:  Lisbet Palme pekte ut Christer Pettersson som drapssmannen i en vitnekonfrontasjon.. Foto: ARNE V. HOEM / DAGBLADET
PEKTE UT CHRISTER PETTERSSON: Lisbet Palme pekte ut Christer Pettersson som drapssmannen i en vitnekonfrontasjon.. Foto: ARNE V. HOEM / DAGBLADET Vis mer

Våpeneksperten skal likevel ha gjort det klart at han ikke var interessert. Deretter sluttet de å snakke om saken. Kontakten mellom politimannen og våpeneksperten tok seinere slutt.  

Vil forklare seg
I dag — til avisa Aftonbladet — sier våpeneksperten at politimannen som ba om skyte Olof Palme var en del av en større gruppe.

- Politimannen sa blant at de hadde kontroll over Palme.

Våpeneksperten skal i dag være villig til å forklare seg for etterforskerne som fortsatt jobber for fullt med drapet på statsminister Olof Palme.  

Mange spor
En rekke spor ble etterforsket av svensk politi. KGB, CIA, Stasi og Sør-Afrikas etterretningsorganisasjon var sammen med den kurdiske PKK var blant de mange sporene politiet i Sverige forsøkte å ettergå.

Palme-gruppen — som etterforskerne som jaget Olof Palmes drapsmann ble kalt — var også innom den jugoslaviske mafiaen.

NEKTET:  Da Dagbladet i 1997 møtte Christer Pettersson nektet han for å ha drept Olof Palme. Foto: JONAS LEMBERG / DAGBLADET
NEKTET: Da Dagbladet i 1997 møtte Christer Pettersson nektet han for å ha drept Olof Palme. Foto: JONAS LEMBERG / DAGBLADET Vis mer

Ved siden av de utenlandske sporene ble etterforskningen konsentrert rundt den voldelige kriminelle gangsteren Christer Pettersson.

Pettersson ble utpekt som gjerningsmann av Lisbeth Palme.

Han ble først dømt i Stockholm tingsrätt, men seinere frifunnet av Svea Hovrätt.

Helt siden det tragiske drapet på Sveavägen den 28. februar 1986 har det versert påstander om at en ekstrem gruppe med politimenn fra nettopp politistasjonen på Norrmalm i Stockholm angivelig skulle være involvert i drapet. 

 FORTSATT SAVNET:  I dag - snart 27 år etter mordet på Olof Palme, legger folk ned blomster ved minneplata i Sveavägen i Stockholm, hvor Palme ble myrdet.
Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD / Dagbladet
FORTSATT SAVNET: I dag - snart 27 år etter mordet på Olof Palme, legger folk ned blomster ved minneplata i Sveavägen i Stockholm, hvor Palme ble myrdet. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD / Dagbladet Vis mer

Det er også flere vitneobservasjoner på at ukjente politimenn oppholdt seg i området rundt Sveavägen på drapstidpunktet. Disse polititjenestemennene skal aldri ha blitt identifisert.

Leif GW Persson
Politiprofessor Leif GW Persson — kanskje den ved siden av Palme-etterforskerne som kan mest om drapet — har tidligere uttalt til Dagbladet at han ikke tror Christer Pettersson var gjerningsmannen.

I et intervju med Dagbladet i fjor sommer gjorde Persson det klart at han tror drapet aldri blir oppklart.

- Palme ble myrdet fordi han var en politisk person. Jeg har aldri trodd at det var Christer Pettersson som drepte ham. 

Politiprofessoren mener mordet var en konspirasjon og gjerningsmennene finnes hos svensk politi og militære.

LEDET ETTERFORSKNINGEN:  Hans Holmer ledet i mange år Palme-etterforskningen. Han var svært opptatt av det såkalte kurdersporet - PKK. Foto: Mats Andersson / SCANPIX
LEDET ETTERFORSKNINGEN: Hans Holmer ledet i mange år Palme-etterforskningen. Han var svært opptatt av det såkalte kurdersporet - PKK. Foto: Mats Andersson / SCANPIX Vis mer

Til den svenske avisa Expressen sier forfatter og journalist Gunnar Wall i dag at han nå håper Palme-gruppa tar tak i de nye opplysningene.

 - BLIR IKKE OPPKLART:  Politiprofessor Leif GW Persson tror ikke mordet på Olof Palme vil bli oppklart. Foto: HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADET:
- BLIR IKKE OPPKLART: Politiprofessor Leif GW Persson tror ikke mordet på Olof Palme vil bli oppklart. Foto: HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADET: Vis mer