TIMELANGE KØER: Mange dager i sommer har det vært lange køer i passkontrollen for reisende inn og ut av Schengen-området på grunn av liten politibemanning på  Oslo lufthavn Gardermoen.  Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
TIMELANGE KØER: Mange dager i sommer har det vært lange køer i passkontrollen for reisende inn og ut av Schengen-området på grunn av liten politibemanning på  Oslo lufthavn Gardermoen.  Foto: Arne V. Hoem / DagbladetVis mer

Politi får ikke jobb - ansetter politistudenter til å utstede nødpass

- Ferdigutdannet politi bør bli prioritert, mener leder i politiets fellesforbund Sigve Bolstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går ble det klart at studenter fra Politihøgskolen nå blir sommervikarer på Gardermoen for å demme opp for bemanningssituasjonen. Studentene skal hjelpe til med å utstede nødpass.

Foto: Cornelius Poppe NTB/Scanpix
Foto: Cornelius Poppe NTB/Scanpix Vis mer

Det mener leder i politiets fellesforbund Sigve Bolstad er dumt. Bolstad sier at mange ferdigutdannede politifolk i disse dager ikke får seg jobb, og at de bør bli prioritert.

- Jeg kjenner ikke til hvilke spesifikke oppgaver studentene skal gjøre på politiposten. Men det er viktig at først og fremst folk som er ferdigutdannet politi får jobb i stillinger der det primært er politioppgaver.

Vil ikke spekulere i økonomiske motiv

Studentene skal hovedsaklig hjelpe til med å utstede nødpass, slik at alle ressurser kan brukes i passkontrollen for reisende til og fra land utenfor Schengen-land. Men politiposten på Gardermoen utfører også andre politioppgaver.

VANSKELIG Å FÅ TAK I: Det har vært nesten umulig å få nødpass på Gardermoen tidligere i sommer. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
VANSKELIG Å FÅ TAK I: Det har vært nesten umulig å få nødpass på Gardermoen tidligere i sommer. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

Bolstad vil ikke spekulere om det kan ligge økonomiske motiv bak ansettelsen av politistudentene. Men påpeker at flere politidistrikt i Norge i 2016 har hatt svært trange budsjetter.

Totalt er det 175 politistillinger ved flyplassen, men med stillinger som står ledige, vikariater som ikke blir forlenget, sykemeldinger, ferie, permisjoner er det nå 150 hoder i turnusen til flyplasspolitiet.

Hadde økonomisk motiv for å ansette studenter

Fungerende leder for Øst Politidistrikt Bjørn Vandvik, som har ansatt politistudentene, forstår kritikken til Bolstad.

MÅTTE SETTE INN TILTAK: Bjørn Vandvik har ansatt studenter fra Politihøgskolen som nå blir sommervikarer på Gardermoen for å demme opp for den stramme bemanningssituasjonen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
MÅTTE SETTE INN TILTAK: Bjørn Vandvik har ansatt studenter fra Politihøgskolen som nå blir sommervikarer på Gardermoen for å demme opp for den stramme bemanningssituasjonen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Politiets fellesforbund har et poeng. Vi har valgt å ansette seks sommervikarer i sju uker for å utstede nødpass. Stram økonomi gjør at vi bruker studenter. Vi trengte folk veldig raskt. Det har medført at det faktisk er et par nyutdannede politibetjenter også.

Vandvik forsikrer at studentene ikke skal gjøre noe annet enn å utstede nødpass på flyplassen.

- De skal kun drive med nødpassutstedelse. Jeg var der oppe i dag og hilste på dem og hørte litt om pågangen. Det blir neppe tid til noe annet, sier Vandvik som vil minne publikum om å huske å være ute i god tid. Selve utstedelsen av nødpasset tar mellom femten og tjue minutter.

Lurer på pengene kommer fra

Mandag sa hovedverneombud for funksjonell enhet for politiet på Romerike, Audun Martinsen til Dagbladet at politisituasjonen på Gardermoen er kritisk.

Martinsen er positiv til at studentene fra Politihøgskolen skal hjelpe til med å utstede pass.

- Dette gjør at vi kan åpne politiposten på flyplassen igjen. Tiltaket løser derimot ikke den dårlige bemanningssituasjonen i grense- og operativseksjonen, sier Martinsen.

Hovedverneombudet mener det er positivt at politidistrikt Øst Romerike setter inn tiltak på Gardermoen. Men han lurer også på hvor pengene kommer fra, siden det er dårlig økonomi som har vært kronargumentet for at det ikke er ansatt nok politifolk på flyplassen.

- Godt politiarbeid lønner seg ikke

Ifølge beregninger gjort av politistasjonen på Gardermoens ledelse, har Norges hovedflyplass behov for hele 225 ansatte. Altså 75 flere enn tallet på ansatte i turnus i dag.

Det betyr at det mange dager vil være lange køer i passkontrollen for reisende inn og ut av Schengen-området, og bare en patrulje med to tjenestemenn er til stede på flyplassen. Til nå i sommer har det også vært veldig vanskelig å få nødpass.

- Politiet på Romerike var dyktige i arbeidet med Lime-saken i fjor. Men konsekvensen er jo at hele politidistrikt Øst har kommet i et økonomisk uføre i år. Systemet er altfor sårbart, og prisen for godt politiarbeid blir fort røde tall, sier Bolstad i fellesforbundet.

Han mener at situasjonen på Gardermoen er bekymringsverdig etter at det de siste dagene har blitt klart at politiet ved Norges hovedflyplass er underbemannet.

- Det er utrolig viktig at politiet er til stede og yter god service. Det er mange som er ute og reiser og politiets tilstedeværelse har med deres sikkerhet å gjøre, sier Bolstad, som mener at Oslo lufthavn er et utstillingsvindu for norsk politi hvor det er ekstra viktig å være synlig.

- Det er viktig å være på synlig og på plass, for på en flyplass kan det skje både det ene og det andre.

KØKAOS I GRENSEKONTROLLEN: Lav bemanning politibemanning har ført til lange køer i grensekontrollen på Gardermoen i sommer. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
KØKAOS I GRENSEKONTROLLEN: Lav bemanning politibemanning har ført til lange køer i grensekontrollen på Gardermoen i sommer. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet Vis mer

- Må finne bedre måte å finansiere store saker

Politidistrikt Øst Romerike har det siste året hatt en stram budsjettsituasjon etter at politidistriktet brukte mye penger i 2015 i forbindelse med Lime-saken.

Er det noe ved systemet som gjør at det ikke lønner seg økonomisk å drive godt politiarbeid?

- Min erfaring er at en stor og kompleks sak som Lime-saken er nettopp at det blir et for stort økonomisk løft for et politidistrikt å klare alene. I vår sak fikk vi 17 millioner i alt fra Samordningsorganet. Det hjalp godt, men saken har kostet oss langt mer, sier Bjørn Vandvik i politidistrikt Øst.

Vandvik mener at politiet må tenke ut nye måter å finansiere store saker som Lime-saken på, slik at man kan ha god ressursbruk, kvalitet og framdrift, uten at det blir et underskudd i politidistriktet som tar saken.

- Vi må bedre klare å ivareta god gjennomføring av hele saken, fra etterforskning starter til den er rettskraftig avgjort, sier han.

SKANNER KROPPEN: Avinor tester ut fire typer sikkerhetsskannere på Oslo Lufthavn. De kan spare deg for mye mas i sikkerhetskontrollen. Video: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE / DINSIDE Vis mer