Politi fikk sparken etter redaktør-drap

Frykter de var involvert i drapet på Hrant Dink.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tyrkisk politi har gitt fire politimenn sparken som følge av etterforskningen rundt drapet på redaktøren Hrant Dink 19. januar i år. I tillegg er fire politibetjenter tvangsflyttet.

Myndighetene frykter ifølge Danmarks Radio at medlemmer av politiets sikkerhetsstyrker er innblandet i mordet.

Video

En av årsakene til at søkelyset nå rettes mot politiets egne rekker, er at flere politimenn kobles til mannen som har tilstått drapet.

En video som er lekket til media viser den drapsiktede nasjonalisten Ogun Samast sammen med flere medlemmer av sikkerhetstjenesten. Samast holder et tyrkisk flagg, og bak dem henger et bilde av Tyrkias grunnlegger Kemal Atatürk med teksten «Fedrelandet er hellig. Det kan ikke overlates til skjebnen».

Tyrkisk-armenske Dink provoserte ultranasjonalistiske tyrkere ved å karakterisere tyrkiske massedrap av armenere under første verdenskrig som folkemord. I 2005 ble Dink idømt en seks måneders betinget dom for å ha «fornærmet Tyrkias identitet», og han har tidligere mottatt en rekke drapstrusler fra tyrkiske nasjonalister.

- Ikke tatt seriøst

Ifølge Danmarks Radio har Tyrkias statsminister uttrykt bekymring for at noen innenfor statsapparatet kan ha vært involvert i drapet.

PROVOSERTE: Redaktør Hrant Dink ble drept 19. januar i år. En mann har tilstått, men myndighetene frykter medlemmer av politistyrken også er innblandet. Foto: REUTERS/ SCANPIX
PROVOSERTE: Redaktør Hrant Dink ble drept 19. januar i år. En mann har tilstått, men myndighetene frykter medlemmer av politistyrken også er innblandet. Foto: REUTERS/ SCANPIX Vis mer

Dink kritiserte tyrkiske myndigheter for ikke å ta drapstruslene mot ham alvorlig. Ni dager før han ble drept skrev han i en artikkel at han hadde videresendt et spesielt truende brev til statsadvokaten. Ingenting ble gjort.