Politi filmer horekunder

TROMSØ (Dagbladet): Finnmarkinger som kjøper sex av russiske prostituerte blir nå videofilmet av politiet. - Dette er høyst sannsynlig mafiavirsomhet, sier politiinspektør Gangåssæther ved Vadsø Politidistrikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hver eneste uke ruller bussene - fullpakket med horer - over grensa til Norge. Endestasjonen er som oftest Tana i Øst-Finnmark. Her står menn i alle aldre fra hele fylket klare til å plukke opp damene. Samtidig lastes litervis av alkohol ut av bussene. Nå dokumenteres aktiviteten utenfor et bestemt gjestgiveri i Tana. Horekunder foreviges på film, uten at de begår noen straffbar handling.

- Vi gjør dette for å finne ut hvem som står bak denne trafikken, hvem som organiserer og styrer den. Det gjelder både på norsk og russisk side. Vi vil skaffe oss bevis til framtidige straffesaker, sier politiinspektør Christine Gangåssæther til Dagbladet.

- Mafia-virksomhet

- Vi har mistanke om at den russiske mafiaen driver hallikvirksomhet og spritsalg både i Tana og Skippagurra.

Måten det organiseres på, er typisk for den russiske mafiaen, sier politiinspektøren til NTB, som har vært i kontakt med Økokrim i sakens anledning.

- Dersom det er mafiaen som står bak, er det i såfall nordmenn som hjelper dem med å få fotfeste i landet. Vi har grunn til å tro at det er i ferd med å etablere seg et nett også på norsk side, sier Gangåssæther.

Hjemme-sex

Men foreløpig mangler politiet konkrete holdepunkter for å reise tiltale for ulovlig spritsalg og hallikvirksomhet, sjøl om det mye omtalte gjestgiveriet lenge har vært i søkelyset.

- Det er klart ulovlig dersom eieren leier ut lokaler til salg av seksuelle tjenester. Vi vet at det russiske reisebyrået Dedal Travel i Murmansk betaler innehaveren direkte. Men det vi ser nå er at mer og mer av prostitusjonen foregår privat, kvinnene tilbringer en natt eller ei helg hos såkalte «kjærester». Jentene reiser på turistvisum, og hevder at de kommer hit frivillig, sier Gangåssæther til Dagbladet.

Infiltrasjon?

Politiet har trappet opp kampen mot sex-salget, en norsk tjenstemann er stasjonert i Murmansk for å arbeide sammen med russisk politi. Men foreløpig mangler politiet tillatelse til å benytte metoder som provokasjon og infiltrasjon for å avsløre kriminalitet knyttet til trafikken. Gangåssæther vil nå ta dette opp med statsadvokaten i Troms og Finnmark.

Hun betegner omfanget som stort, noen kvinner besøker Norge inntil 100 ganger i løpet av et år. Hore-trafikken er en sosial verkebyll i Finnmark, resultatet er splittede familier og lokalsamfunn.

- Min personlige mening er at flere menn ville la være å kjøpe sex dersom det hadde vært et lovbrudd å kjøpe seksuelle tjenester. Jeg mener vi må se på mulighetene for å kriminaliserte horekundene, sier politiinspektøren.

<B>SEX-TRAFIKK:</B> Her - ved et øde gjestgiveri i Tana - selger russiske kvinner sex til norske menn. Horetrafikken er en sosial verkebyll i Finnmark.