Politi frifunnet for korrupsjon - dommen satt til side

Lagretten frifant politimannen for grov korrupsjon. Men fagdommerne mente han var skyldig og satt frifinnelsen til side.

SKUFFET:  - Min klient er skuffet over fagdommerne som satte frifinnelsen til side, sier advokat John Christian Elden. Han forsvarer politimannen som er anklaget for grov korrupsjon. Foto: Erling Hægeland
SKUFFET: - Min klient er skuffet over fagdommerne som satte frifinnelsen til side, sier advokat John Christian Elden. Han forsvarer politimannen som er anklaget for grov korrupsjon. Foto: Erling HægelandVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den suspenderte politimannen (56) som var anklaget for grov korrupsjon, ble i dag frifunnet av juryen i Hålogaland lagmannsrett i Mosjøen.

Men umiddelbart etter frifinnelsen satt de tre juridiske fagdommerne frifinnelsen til siden. Det betyr at Spesialenheten for politisaker må bestemme seg for om de vil fremme saken for retten en gang til.

Namsmann
56-åringen har i perioder fungert som lensmann i hjemkommunen. Og som lensmannen har 56-åringen også vært namsmann på hjemstedet.

I fjor sommer ble politimannen frifunnet av lekdommerne i Brønnøy tingretten. Den juridiske dommeren ville også da dømme politimannen for grov korrupsjon.

Strafferammen for grov korrupsjon er fengsel i inntill 10 år. Spesialenheten for politisaker ville i tingretten dømme politimannen til ett års fengsel, tap av stilling og retten til å jobbe i politiet for alltid, samt inndragelse av 55.000 kroner.

Men juryen i lagmannsretten var enig med lekdommerne i Brønnøy tingrett, og frikjente politimannen for andre gang.

Jobbet privat
Spesialenheten mente å kunne bevise at politimannnen - mens han var namsmann - fremmet en utleggsforretning for en person han privat jobbet for, mot en tredje person. En utleggsforretning vil si at namsmannen på vegne av oppdragsgiver tar pant hos den som kreves for penger. Noe Spesialenheten mente var grov korrupsjon.

I følge den alvorlige tiltalten skal den høyt betrodde politimannen ha mottatt om lag 55.000 kroner i fortjeneste fra personen han fremmet utleggsforretningen for - i egenskap av å være namsmann.

Dagbladet får også bekreftet at politimannen skal ha fått dekket utgifter til blant annet en tur til Stortinget sammen med kystpartiets Steinar Bastesen.

Advokat John Christian Elden forsvarte politimannen, og mener fagdommernes tilsidesettelse av frifinnelsenvar helt unødvendig.

- Min klient er frifunnet av folkets representanter i to rettsinstanser. Det er svært uheldig at han nå må vente ytterligere på en avklaring om Spesialenheten for politisaker vil prøve saken en tredje gang for retten, sier Elden.

- Det er ingen grunn til å tro at resultatet vil bli annerledes selv om dette er en kamp mellom sunt bondevett og juss. Fagdommerne vil aldri ha flertall i norske strafferettsdomstoler. Og når folket har talt to ganger burde det holde sier Elden.

Lensmannbetjenten som var tiltalt for grov korrupsjon ble frikjent av lagretten. Men de tre juridiske dommerne satte avgjøreølsem til side.

- Skuffet

Assisterende sjef i Spesialenheten for politisaker, Johan Martin Welhaven tar frifinnelsen til etterretning.

- Jeg respekterer rettens avgjørelse. men vi hadde ikke tatt ut tiltale hvis vi ikke mente det var riktig. Nå skal vi vurdere saken på nytt, før vi beslutter om det skal tas ut tiltale på ny, sier Johan Martin Welhaven.

Det er første gang Welhaven opplever at fagdommerne i både tingrett og lagmannsrett vil dømme, mens lekdommerne frifinner.

- Jeg ser helt profesjonelt på dette, og må være forberedt på at vi i påtalemyndigheten ikke alltid får medhold, sier Johan Martin Welhaven, assisterenden sjef i Spesialenheten for politisaker til Dagbladet.

- Min klient var svært glad for juryens frifinnelse, og svært skuffet da de tre fagdommerne valgte å sette frifinnelsen til side, sier advokat John Christian Elden.

ANKLAGER:  Assisiterende sjef Spesialenheten for politisaker, Johan Martin Welhaven, må nå vurdere om politimannen på nytt skal tiltales for grov korrupsjon, etter at fagdommerne satte juryens frifinnelse til side. 
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
ANKLAGER: Assisiterende sjef Spesialenheten for politisaker, Johan Martin Welhaven, må nå vurdere om politimannen på nytt skal tiltales for grov korrupsjon, etter at fagdommerne satte juryens frifinnelse til side. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer