Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Integrering i Oslo

«Politi-imamen» hedret av Lippestad

Kritiserte Oslo kommunes innsats ovenfor byens moskeer i takketalen.

PRISUTDELING: «Politi-imamen» Eik Andersen, sønnen Johan Lund Andersen (20) og byråd Geir Lippestad før utdelingen OXLO-prisen i Oslo rådhus.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
PRISUTDELING: «Politi-imamen» Eik Andersen, sønnen Johan Lund Andersen (20) og byråd Geir Lippestad før utdelingen OXLO-prisen i Oslo rådhus. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Assalama aleikum, sier Erik Andersen, også kjent i muslimske kretser som «politi-imamen».

Den nylig pensjonerte politimannen snakket til gjestene som hadde samlet seg i andre etasje på Oslo rådhus for å hedre Andersens innsats for å bedre dialogen mellom Oslos muslimske miljøer og politiet.

Byråd Geir Lippestad hadde akkurat lest juryens begrunnelse og delt ut OXLO-prisen for 2016 til Andersen, en utmerkelse som tildeles personer som har gjort en betydelig innsats for å bidra til å gjøre Oslo til en romslig, inkluderende og åpen by.

Vanligvis snakker han i moskeene i Oslo. En jobb han har formet siden 2006 da flere store konflikter i innvandrermiljøene i Oslo eskalerte.

På mandag ble Andersen hyllet av Geir Lippestad og applaudert av en rekke av Oslos muslimske religiøse ledere. Årets OXLO-pris ble delt med SSBs Lars Østby.

VINNERE: Lars Østby fra SSD delte OXLO-prisen 2016  med "Politi-imamen" Eik Andersen. Byråd Geir Lippestad sto for utdelingen i Oslo rådhus.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
VINNERE: Lars Østby fra SSD delte OXLO-prisen 2016 med "Politi-imamen" Eik Andersen. Byråd Geir Lippestad sto for utdelingen i Oslo rådhus. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Ungdomsgjenger

- Når det gjelder Erik Andersen er det dialogen som er viktig. Å bygge tillit mellom moskeer, det muslimske miljøet, politiet og storsamfunnet er helt avgjørende for å ha en by som er trygg for alle, sier Geir Lippestad til Dagbladet etter utdelingen.

Ejaz Ahmed Warraich, som er styreleder i Minhaj-Ul-Quran-moskeen i Oslo, er en av flere som Andersen har samarbeidet tett med. For ti år siden ledet han moskeens konfliktråd og jobbet hardt med å skape fred mellom ungdomsgjenger på Oslo øst.

- Erik kom i kontakt med oss og sammen med politiet bestemte vi oss for å løse konflikten, sier Warraich.

50 ungdommer fra begge sider av konflikten ble samlet i moskeen, resultatet var at konfliktene roet seg.

- Andersen har vært en ressursperson. Han har vært inkluderende og involverende og har hatt tett kontakt med moskeene. Vi kunne ringe han når som helst og han var på plass etter 20 minutter, sier Ejaz Ahmed Warraich.

KRISEHÅNDTERING: I september 2015 ble en norsk-somalisk kvinne skutt og såret av politiet på Grønland i Oslo. Det førte til at hundrevis av mennesker tok til gatene med beskyldinger om politivold. En rutinert politimann sitter igjen med mesteparten av æren for at det ikke ble opptøyer i Oslos gater den dagen. Video: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Kritikk

Erik Andersen, som nå er pensjonert, hadde med seg sønnen og kollegaene til utdelingen av OXLO-prisen.

- Det er veldig hyggelig å bli satt pris på. Dette er en pris som politiet, meg selv og det muslimske miljøet har fått sammen, sier Andersen

- Jeg tror at dørene kan åpne seg litt nå. Det kan bli enklere for det muslimske miljøet å få midler til dialogarbeid. Tiltak er viktig, ikke bare kunnskap.

I høst har Dagbladet fulgt Andersen i jobben som tedrikkende politiressurs i moskeene i Oslo. Andersen fokuserte på de sju-åtte største moskeene. Etterfølgeren hans kommer til å legge vekt på å opprette kontakt med alle de 28 moskeene i Grønland politidistrikt. Da blir det mindre personlig kontakt.

- Det blir nok ikke like lett for moskeene å kontakte oss nå. Da er radikalisering én av tingene jeg er bekymra for. Vi skal ikke være naive å tro at en person ikke kan bryte ut av en vanlig moske, bli med IS-«folka» og finne på terror i Oslo, sa han til Dagbladet.

«Politi-imamen» brukte deler av takketalen til å komme med kritikk av Oslo kommunes innsats på området.

KRITISERTE: Erik Andersen ble tildelt OXLO-prisen for 2016 i Oslo rådhus.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
KRITISERTE: Erik Andersen ble tildelt OXLO-prisen for 2016 i Oslo rådhus. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Jeg synes at de kommunale myndighetene må gjøre mer. Jeg har skjemt bort det muslimske miljøet, fått dem til å komme på møter og hente dem. Jeg tror ikke politiet har de ressursene i fremtiden, så her må man få andre folk på banen. For å skaffe tillit i et slikt miljø er tilstedeværelse viktig for å kunne gjennomføre tiltak. Slik som jeg har gjort. Være til stede, snakke med folk og skape trygghet, sier Andersen.

Savner innsats

Geir Lippestad er ikke uenig i kritikken, men kommer ikke med konkrete løfter på kommunens vegne.

- Jeg er veldig glad for alle stikk som Oslo kommune får, for vi kan definitivt bli bedre på integrering og inkludering. Vi holder på med en ny integrering- og inkluderingsplan, så alt som blir sagt her i dag og spesielt det som kommer fra politiet vil jeg ta med meg videre, sier Lippestad.

Også styrelederen i Minhaj-Ul-Quran-moskeen savner mer innsats fra kommunen på dialogområdet.

- Staben må forsterkes med flere personer. Til tider ble det for mye for Erik alene. Kanskje det må opprettes et team som består av folk fra de forskjellige trossamfunnene og som kjenner miljøene enda bedre, sier Ejaz Ahmed Warraich.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!