Politi inn i okkupert fly

Iranske passasjerer måtte overgi seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter en 15 timer lang okkupasjon av et Lufthansa-fly i Brussel måtte 56 iranske passasjerer gi opp protesten og forlate flyet.

Over 90 belgiske politifolk gikk inn i flyet i 03.30-tida i dag tidlig, og fjernet eksil-iranerne fra flyet. Aksjonistene skal ikke ha gjort voldelig motstand, men noen måtte bæres ut.

- Flyer er tomt nå, sier polititalskvinne Els Cleemput til AP.

Politiet aksjonerte mot de iranske passasjerene etter at nattas forhandlinger ikke førte fram. Flyet ble fraktet lenger bort fra passasjerterminalen der det landet i går, og spesialtrent politi gikk inn.

- Aksjonistene vil bli varetektsfengslet, sier Cleemput.

Presteprotest

Flyokkupasjonen startet etter at flyet fra Frankfurt landet i Brussel ved 14-tida i går. De 56 eksil-iranerne om bord nektet å gå ut.

Ingen av okkupantene var bevæpnet, og andre passasjerer fikk forlate flyet uhindret.

OKKUPERT: Lufthansa-flyet ble fraktet lenger bort fra terminalen før politiet gikk inn.
OKKUPERT: Lufthansa-flyet ble fraktet lenger bort fra terminalen før politiet gikk inn. Vis mer

Bakgrunnen for protestaksjonen var at eksil-iranerne krevde prestestyret i hjemlandet fjernet. De vil at EU inntar ei hardere linje overfor de religiøse lederne som styrer Iran.

- De er ikke-voldelige, og det er ikke en kapring. Det er tilsynelatende ei gruppe som ønsker å gjenopprette monarkiet i Iran, sa en talsmann for det belgiske utenriksdepartementet i går.

Alle eksil-iranerne har statsborgerskap i europeiske land, deriblant Norge.

- Vi skal ikke ha noe vold. De belgiske myndighetene har skjønt dette. Hvis vi må, da går vi ut av flyet. Men verden får vite at ingen ville hjelpe oss, sa en mann som ifølge NTB oppga å være norsk statsborger på telefon til NRK torsdag.

NEKTET Å GÅ AV: En passasjer tok dette bildet av aksjonistene før han forlot flyet.