Politi-kritikk etter branntragedien

ÅLESUND (Dagbladet): Politiets særskilte etterforskningsorgan (SEFO) er koplet inn etter brannen på Haramsøy som krevde fem menneskeliv. Kritikken provoserer politiet i Ålesund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mor i familien, Gunnvor Sivertzen (37), anmeldte sin samboer for trusler og vold to uker før brannen mandag. Politiet mistenker barnefaren for å ha tent på huset, men utelukker heller ikke andre muligheter.

- Det var helt naturlig at jeg varslet SEFO i denne saken, sier bistandsadvokat Odd Hovde til NTB.

Politiet ila kvinnens samboer besøksforbud, ei uke etter at hun anmeldte ham 24. juli, men de rakk ikke å forkynne forbudet før brannen mandag.

- Her forelå det et besøksforbud, og så skjer denne tragiske hendelsen. Spørsmålet er om politiet har gjort det de burde gjort, sier Hovde.

Tåler dagens lys

- Advokat Odd H. Hovde må gjerne melde saken inn for SEFO. Den jobben politiet har gjort, tåler dagens lys, sier etterforskningsleder Olav Aarø ved Ålesund politistasjon til Dagbladet.

Etterforskningslederen understreker overfor Dagbladet at kvinnen ikke anmeldte sin samboer.

- Først 2. august fikk vi vite at mannen hadde våpen i huset. Dagen etter var vi på plass for å be ham flytte ut, uten at det var mulig å komme i kontakt med ham, sier Aarø, som beklager påstandene om at kvinner som anmelder voldelige ektemenn ikke tas på alvor av politiet.

- Jeg synes de heller burde fokusere på gjeldende lovverk. Politiets hjemmel i slike saker er ikke sterk. Det burde være rom for bedre samarbeid mellom etater. Når kvinner anmelder vold, har de som regel god grunn til det. Samtidig er det et vanskelig område å jobbe i, sier Aarø, som setter alt inn på å finne løsningen på branntragedien.

Obduksjon

De fire som ble funnet omkommet i huset, blir ferdig obdusert i dag.

- De tekniske svarene foreligger samtidig, slik at vi kommer med en konklusjon på saken i løpet av dagen, sier Aarø.

Onsdag avsluttet politiet de tekniske undersøkelsene. De har også avhørt vitner, naboer og de omkomnes slektninger.

Det er funnet tre arnesteder for brannen, og det skal også være funnet bensinkanner i huset.

Det gir grunnlag for politiet til å tro at brannen var påsatt.

<B>SVAR I DAG:</B> De fire familiemedslemmene som ble funnet omkommet i eneboligen på Haramsøy blir ferdig obdusert i dag.