- Politi-kvinner sjekket opp

Minst tre politikvinner har hatt kjærlighetsforhold til menn som er i søkelyset etter dødsranet i Stavanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STAVANGER/OSLO (Dagbladet): Beinharde kriminelle miljøer har i lang tid drevet med systematisk sjekking for å skaffe seg informasjon om politiets arbeid.

- Det er skremmende når politijenter lar seg lure av kriminelle. Personlig har jeg ikke hørt om dette før disse to tilfellene i ranssaken. Dette er bare enda et virkemiddel kriminelle er villige til å ta i bruk, sier politibetjent Ingrid Eik ved Rogaland politidistrikt.

Hun er likestillingskontakt og startet kvinnenettverket i Stavanger-politiet.

Dagbladet er kjent med at kriminelle fra ransmiljøet i lang tid har forsøkt å innlede forhold til politikvinner og politimenn for å skaffe seg informasjon om politiets arbeid.

Støvsuger omgangskrets

Etterforskningen av kommandoranet i Stavanger har vist at dødsranerne hadde svært god kjennskap til politiets rutiner. Dermed mener etterforskerne at ranerne har spanet på politiet i tida før ranet, eller at noen av ranerne har skaffet seg kjennskap til rutinene på andre måter.

Politiet støvsuger nå bekjentskapskretsen til dem som er i søkelyset, og foreløpig har etterforskerne truffet på tre kvinner med tilknytning til politietaten: Den ene har hatt et forhold til en av de siktede, mens den andre skal være alibiet til en tidligere kriminell som er sjekket ut av saken. Den tredje var kjæreste med en som står på lista over de som alibisjekkes.

Etterforskerne av dødsranerne sjekker alle personer som har tilknytning til dem som er i søkelyset - også de kriminelles nåværende og tidligere partnere.

- Mange av de hardbarkede kriminelle er menn med sjarm som er flinke til å innynde seg hos kvinner. I et kjærlighetsforhold har man tillit til hverandre, og kvinnen kan fort bli lurt til å gi fra seg sensitiv informasjon, sier Eik.

- Systematisk

Arne Jørgen Olafsen, leder av Oslo Politiforening, sier at miljøet er svært lite - og helt spesielt.

- Derfor vet jo de fleste hvem dette er snakk om. Vi vet at det systematisk er forsøkt å tilnærme seg politikvinner. Vi er kjent med problemstillingen, bekrefter Olafsen.

Også Politiets Fellesforbund er klar over at kriminelle forsøker å innynde seg hos politiet. Arne Johannessen mener at menn kan være like utsatt.

- Det er ikke tvil om at noen kriminelle vil bruke et kjærlighetsforhold som et virkemiddel i sin kriminelle aktivitet. Det kan hjelpe dem til å skaffe både informasjon og kontakter, sier leder i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen.

Han mener at både kvinner og menn i etaten bør være klar over at dette er noe kriminelle vil kunne forsøke seg på.

- Politikvinner er ikke noe lett bytte for kriminelle. Men dette er et viktig og vanskelig felt som hele etaten må ha fokus på, sier Johannessen.

Flørter seg til info

- Vi har tilgang på så mange systemer og så mye informasjon, at vi må være mer forsiktige enn de fleste andre kvinner. Politijenter som innleder forhold til kriminelle, vet kanskje ikke hvem mannen hun har et forhold til er, og da kan det jo være fort gjort å bli lurt til å fortelle for mye, sier Eik. Johannessen har også forståelse for at dette kan skje.

- Man starter jo ikke et forhold med å be om kopi av rullebladet, sier han.

SJEKKESTED: I Oslo foregår politi-sjekkingen på utestedene Smuget og Broadway.
FORHOLD TIL POLITIKVINNER: - Dette er bare enda et virkemiddel kriminelle er villige til å ta i bruk, sier politibetjent Ingrid Eik ved Rogaland politidistrikt. Hun er likestillingskontakt og startet kvinne-nettverket i Stavanger-politiet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer