Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politi-lekkasje

KRISTIANSAND (Dagbladet): En politiførstebetjent ved Kristiansand politikammer er mistenkt for å ha lekket fortrolig informasjon fra politiets strafferegister til byrettsjustitiarius Finn Barkenæs ved Kristiansand byrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet og byretten holder til i samme bygning. Barkenæs fikk overlevert den tvilsomme registerutskriften direkte på sitt kontor i en internkonvolutt.

Domstollederen ble avhørt ved Oslo politikammer forrige torsdag. I avhøret skal han ha navngitt politimannen som hjalp ham.
Politets spesielle etterforskningsorgan (Sefo) har nå innledet etterforskning mot politimannen. Også en tjenestemann ved Kripos er i søkelyset for tilsvarende forhold.

Avviste samrøre

Den omstridte utskriften ble overlevert til Barkenæs i mars 1997. Fire måneder seinere sto byrettsjustitiarius Barkenæs fram i Aftenposten og bedyret at det ikke var problematisk at både politi, påtalemyndighet og domstol er samlokalisert i Tinghuset:

- Noe samrøre og uheldig informasjonsutveksling er det heller ikke, uttalte Barkenæs.

Siktet

Barkenæs er selv siktet og er under etterforskning for brudd på bestemmelsene om taushetsplikt.

Han har innrømmet at han har sjekket den aktuelle søkeren i byrettens eget register. I tillegg ringte han en førstekonsulent i Justisdepartementets domstolavdeling for ytterligere verifisering av søkerens kriminelle fortid.

Beklaget handlingen

Den godt kvalifiserte søkeren har saksøkt både Barkenæs og staten fordi han mener det var opplysningene om hans mindre kriminelle forhold i ungdomstida som hindret ham i å bli ansatt.

- Vi beklager at dette ble gjort, skrev avdelingsdirektør i Justisdepartementets domstolavdeling Kristin Bølgen Bronebakk i september i fjor.
Advokat Ola Haugen ved Regjeringsadvokatens kontor sier at beklagelsen ikke betyr at staten erkjenner erstatningsansvar. Høyesterettsadvokat Hans Stenberg-Nilsen hevder at Barkenæs trodde at Justisdepartementet samtykket ettersom opplysningene faktisk ble gitt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media