Politi mot lettkledde kvinner

Moralpoliti og islamske aktivister i Iran slår ned på kvinner som kler seg «upassende». Haugevis blir arrestert hver dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bruk av slør ble innført i Iran etter den islamske revolusjonen i 1979. I de siste åra har en rekke kvinner trukket sløret lengre og lengre oppover. Men nå vil presteskapet ha slutt på at man tøyer grensene.

Roshanak (27) ble arrestert av politiet da hun parkerte bilen sin i Teheran og skautet hun dekket hodet med falt ned.

Blir pisket?

-  Mannen min måtte betale ti millioner rialer (ca. 8000 kroner) for å få meg ut av fengselet. Nå venter en rettssak. Forsvareren min sier jeg kan bli pisket, sier kvinnen til nyhetsbyrået Reuters.

Politiet og de islamske aktivistene slår ikke bare ned på «lettkledde» kvinner. De gjennomsøker også moderne shoppingsentre på jakt etter klær som ikke er i tråd med moralnormene. Tettsittende jakker og bukser blir revet av stativene og konfiskert.

Iranske myndigheter har pleid å slå ned på usømmelig klesdrakt sommerstid, men aldri så kraftig som i år. Og debatten raser - i ei tid da Irans atomprogram er under kraftig internasjonalt angrep og nabolandet Irak herjes av okkupasjon og blodig motstandskamp.

Nye retningslinjer

Ifølge iranske aviser utarbeider innenriksdepartementet nå nye retningslinjer for hvordan kvinner kan gå kledd.

«Det er opptil den enkelte å bestemme sin klesdrakt. Regjeringen kan ikke vedta en lov om dette,» skriver den liberale avisa Sharq på lederplass.

LIKE ILLE SOM QUART-SAMLEIET? Dette er en lettkledd kvinne ifølge de iranske moralnormene. Fortsetter hun å gå kledd slik, kan hun bli arrestert. Bildet ble tatt i den nordlige delen av Teheran i går.