<strong>ÅRBOKA:</strong> Anders Behring Brevik begynte i på Oslo handelsgymnasium i 1995. Det skjedde store forandringer i livet til Behring dette året.
ÅRBOKA: Anders Behring Brevik begynte i på Oslo handelsgymnasium i 1995. Det skjedde store forandringer i livet til Behring dette året. Vis mer

Politi og barnevern fikk bekymringsmeldinger om Breivik da han var 15 år

Ble stoppet på vei til Danmark alene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Anders Behring Breiviks (32) forsvarere og politiet endevender barndommen, oppveksten og ungdomstiden hans, i etterforskningen av de grufulle terrorangrepene 22. juli. Det er tidligere blitt kjent at det ble skrevet to bekymringsmeldinger om Breivik da han var fire år.

Men det er ikke den eneste gangen det ble uttrykt bekymring.

- Det var en bekymringsmelding da han var 15, på omtrent samme tid som han var i kontakt med politiet for noen mindre alvorlige ting. Han var på en lengre reise alene som 15-åring til København. Han ble stoppet på toget, og det ble tatt kontakt med politi og barnevern. Det ble ikke konkludert og saken ble ikke tatt videre, sier advokat Geir Lippestad, Breiviks forsvarer, til Dagbladet.
  «Kunstnerarbeid» Breiviks reiser til Danmark var et tema i årboka fra Ris ungdomsskole i 1995:

«Før var Anders en del av «gjengen», men så ble han uvenner med alle. Anders satser på en perfekt kropp, men vi må nok si at det er langt igjen. Ellers er Anders mye i Danmark, for å skaffe materiale til sitt «kunstnerarbeid».»

Breivik ble pågrepet for tagging i 1995. Den nå 32 år gamle terrorsiktede mannen har beskrevet seg selv som «den mest aktive taggeren i Oslo» da han var 15 år. Kilder i taggemiljøet har benektet dette.

- Dette var i en opprørsperiode, i samme periode han drev med tagging. I denne perioden skjer det også mye annet — blant annet det omtalte bruddet med faren, sier Lippestad.

Dagbladet har tidligere skrevet om hvordan mye tilsynelatende endret seg i Breiviks liv da han var 15-16 år. Han mistet kontakt med flere venner, og sin egen far.

- Han var veldig vanskelig. Han ville gå egne veier og har ikke hatt noe stort behov for å ha kontakt med meg, har faren sagt til Dagbladet.

- Har hatt det bra Lippestad vil ikke si noe om hva de ulike faktorene kan ha hatt å si for Breivik.

- Det som er viktig for meg, er at de sakkyndige som vurderer ham har denne informasjonen og at de kommer med en konklusjon, sier Lippestad til Dagbladet.

I sitt mye omtalte manifest skriver Breivik følgende om sin egen barndom: «Jeg har hatt en privilegert oppvekst med ansvarsfulle og intelligente mennesker rundt meg. Jeg har ikke hatt noen direkte negative opplevelser i min barndom. Jeg antar at jeg kommer fra en typisk norsk middelklassefamilie.»

Breivik er spurt om barndommen i avhør.

- Han er selv veldig sparsom med opplysninger om barndommen, men sier at han har hatt det bra, sier Lippestad.

Bekymringsmelding da han var fire Da foreldrene skilte seg i 1980, var Anders Behring Breivik bare ett år gammel. Faren bodde da i London og sønnen og hans mor bodde i Oslo. Det omreisende livet var én av årsakene til at det gikk lengre og lengre mellom hver gang far og sønn snakket med hverandre, ifølge faren.

Da Anders Behring Breivik var bare fire år ble det skrevet to bekymringsmeldinger til barnevernet. I den ene skal det ifølge TV 2 ha stått at:

«Oppvekstvilkårene måtte endres for at det ikke skulle gå galt med gutten.»

Til tross for dette, grep ikke barnevernet inn, ifølge TV 2.

- Det finnes dokumenter som tilsier at han burde hatt hjelp. Det er alvorlige hendelser som skulle blitt tatt tak i, har Lippestad sagt om rapportene.

- På et eller annet tidspunkt har det gått skeivt ut, og det er viktig for oss å finne ut når dette skjedde. Det er helt klart at han har hatt en oppvekst som, for å si det mildt, ikke har vært en A4-oppvekst.

Spillår i «martyrgave» Breivik ble på onsdag for øvrig avhørt om blant annet om dataspill, sin forretningsvirksomhet og sine påståtte mentorer.

Han opplyste da blant annet at han satte av et helt år til å spille det populære spillet World of Warcraft (WoW).

- Han sier at det rett og slett var hans «martyrgave» til seg selv, sier Lippestad.

<strong>FORSVARER:</strong> Geir Lippestad. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
FORSVARER: Geir Lippestad. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer