POLITIOPPGAVER: - I fredstid er det politiet og ikke forsvaret som har ansvaret for å bekjempe kriminalitet, fastslår Sigve Bolstad leder av Politiets Fellesforbund . Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
POLITIOPPGAVER: - I fredstid er det politiet og ikke forsvaret som har ansvaret for å bekjempe kriminalitet, fastslår Sigve Bolstad leder av Politiets Fellesforbund . Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

- Politi og forsvar et
demokratisk problem

Politiets Fellesforbund mener det er feil å bruke forsvaret til politioppgaver. - Det er et demokratisk problem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forbundsleder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund er bekymret og frykter at Forsvaret skal overta store og viktige politioppgaver.

- I Norge har vi hatt en klar rollefordeling. Politiet har hatt ansvaret for sikkerheten og kriminalitetsbekjempelse på norsk territorium. Forsvarets oppgave er å beskytte landet i en krigssituasjon. Det er en av styrkene i vårt demokrati.

- Politiet er utdannet til å takle disse oppgavene, forsvaret settes ikke inn mot landets egne innbyggere eller i situasjoner som politiet har ansvaret for i fredstid, sier Sigve Bolstad.

Assisterende departementsråd og tidligere admiral Arne Røksund har ledet et utvalg som utredet bistand fra Forsvaret til politiet. Flertallet i Røksunds arbeidsgruppe har blant annet konkludert med at Forsvaret bør ha ansvar for terrorberedskapen til sjøs.

- Snikinnføring

Bolstad og Politiets Fellesforbund reagerer kraftig på Arne Røksund-utvalget som de mener vil overføre politi oppgaver til Forsvaret.

- Etter vår oppfatning er dette et forsøk på å endre oppgavene til forsvaret. Nærmest en snikinnføring, sier Bolstad.

Politiets Fellesforbund er helt klar på at det er politiet og ingen andre som skal ha ansvaret for å bekjempe kriminalitet i Norge.

- I fredstid bruker ikke et demokratisk samfunn forsvaret til å løse politiets oppgaver.

- Stemoderlig

Samtidig med at Bolstad og Politiets Fellesforbund advarer politikerne mot å overføre politioppgaver til Forsvaret, peker de på at politiet i flere år har blitt stemoderlig behandlet.

- I dag har vi ikke det utstyret vi trenger. Dagens regjering skal ha det at de har foreslått å bevilge penger til to nye politihelikoptre, og det ser nå ut til at Nasjonalt Beredskapssenter blir en realitet.

- Likevel er det slik at gjennom mange tiår har de politiske myndighetene ikke bevilget de ressursene politiet trenger for å utføre oppgavene, sier Bolstad.

- Politiets ansvar

- Er norsk politi i dag i stand til å håndtere terroraksjoner i Nordsjøen eller på land?

- Vi har et godt politi, og motiverte tjenestemenn. Men vi må få det utstyret vi trenger og mulighet til å trene på hva som kan skje. Det er mulig at vi i politiet ikke har vært flinke nok til å synliggjøre hva vi trenger. Konsekvensene av for små bevilgninger er at vi ikke har den beredskap vi trenger, sier Bolstad

- Betyr det at dere ikke ønsker et samarbeid med Forsvaret?

- Vi samarbeider gjerne. Men det må aldri være tvil om det er politiet og ingen andre som har kommandoen. Kriminalitet er vårt og ikke militærets ansvar sier Bolstad.