Politi og militære tiltalt for massakrer i Colombia

Statsadvokaten i Colombia har tiltalt 26 politimenn og militære for å stå bak massakre, bortføringer og andre brudd på menneskerettene sammen med halvmilitære høyreekstreme grupper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kilder i rettsvesenet mener imidlertid det er langt fra sikkert at tiltalene ender i retten, eller at noen blir straffet.

Ifølge statsadvokatens kontor er to samfunnstopper, en kommunestyreformann og en ordfører, fra Antioquia-distriktet også tiltalt. Distriktet ligger nær byen Medellin som er kjent som Colombias kokainhovedstad. Noen av de verste sammenstøtene mellom paramilitære grupper og venstreorienterte opprørere tilknyttet Colombias revolusjonære bevæpnede styrke (FARC) og Nasjonal frigjøringshær (ELN) har funnet sted i dette området.

Menneskerettsorganisasjoner beskylder hæren for å overse eller samarbeide med de paramilitære gruppene.

- Statsadvokaten har funnet at sosial rensing, massakrer, bortføringer og andre kriminelle handlinger har blitt koordinert og hvor medlemmer av hæren og politiet deltok sammen med selvforsvarsgrupper som operere vest i Antioquia, het det i en uttalelse fra statsadvokatens kontor.

FARC har satt som krav at myndighetene slår ned på de paramilitære gruppene før fredssamtalene i landet kan gjenopptas.

- Vi ønsker statsadvokatens skritt velkommen, men slike granskinger har blitt igangsatt før. Statsadvokaten har gjort jobben sin, men hæren nekter å rydde opp. Mønsteret er vanligvis at det rettslige blir overlatt til militæret og saken ender uten at noen blir straffet, sa Robin Kirk i organisasjonen Human Rights Watch.

Rundt 35.000 mennesker har blitt drept i politisk vold i Colombia det siste tiåret.

(NTB-Reuters)

SKUTT I FILLER: To spesialetterforskere står foran bilen til fagforeningsleder Wilson Borja. Han ble alvorlig såret i angrepet og to andre drept. Politiet tror høyreorienterte står bak angrepet.FOTO: SCANPIX/REUTERS
DREPT: En av de drepte under angrepet på fagforeningslederen Wilson Borja ligger igjen i gata. FOTO: SCANPIX/AP
SKADET: Fagforeningslederen Wilson Borja ble alvorlig skadet i angrepet. Borja forhandlet mellom myndighetene og den nest største opprørsgruppen i Colombia, ELN. Noen dager før drapsforsøket mottok Borja drapstrusler fra en høyre-orientert halvmilitær gruppe. De mente han sto i ledetog med opprørerne.FOTO: SCANPIX/REUTERS