Politi og sykepleiere uenige

Fire politfolk risikerer tiltale etter omstridt dødsfall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For et halvt år siden døde norskafrikanske Eugene Ejike Obiora (48) etter håndgemeng med politiet i Trondheim. Nå foreligger granskningsrapporten, som ifølge TV 2 inneholder motstridende opplysninger om hva som egentlig skjedde.

Norskafrikanske Eugene Obiora døde etter at han motsatte seg arrestasjon og kom i basketak med politiet på servicekontoret i Trondheim 7. september i fjor. Obiora slo seg vrang og måtte legges i jern, hvorpå han mistet bevisstheten.

Nå er spesialenheten for politisaker ferdig med sin etterforskning av dødsfallet. I rapporten heter det blant annet at Obiora ikke fikk livreddende hjelp fra politiet etter at han besvimte. Til tross for at de hadde ringt ambulanse, valgte politiet å legge Obiora i baksetet på politibilen og kjøre mot sykehuset, uten medisinsk assistanse.

I den ferske rapporten foreligger det ifølge TV 2 to motstridende versjoner av hva som skjedde da Obiora ble fraktet i politibil til sykehus og døde på veien.

- Mistenkte blir med Obiora bak i politibilen for å holde ham i stabilt sideleie og sørge for frie luftveier, skal en av politimennene ha forklart.

Dette stemmer ikke med versjonen helsepersonellet ved St. Olavs hospital gir:

- Sykepleier åpnet bilen og avdødes ben ramlet ut. Hun bemerket at Obiora lå med ansiktet mot golvet i bilen og armene på ryggen med håndjern.

Obduksjonsrapporten slår fast at kvelning er mest sannsynlige dødsårsak.

Det er sjefen for Spesialenheten som skal avgjøre om det nå skal reises tiltalt mot de fire polititjenestemennene som var til stede.

(NTB)

MINNEMARKERING: Nettverk mot statlig rasisme i Trondheim tok initiativet til et fakkeltog i protest mot politiets opptreden da Eugene Ejike Obiora døde i 2006.