Politi-onani vises i retten

Eidsvoll herredsrett får i dag se video-opptaket som avslørte politimannens overgrep mot en 15 år gammel jente. Mannen, som tidligere var sjef for oslopolitiets etterforskning av overgrep mot barn, er tiltalt for flere tilfeller av blotting og onanering foran unge jenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Han blottet seg og onanerte. Enten sto han inne i vaskerommet eller i døråpningen ut fra vaskerommet, sa den nå 16 år gamle nabojenta i retten i går. Sju ganger i løpet av høsten i fjor blottet den 53 år gammel suspenderte politisjefen seg, ifølge jentas forklaring. Seks ganger onanerte han også i hennes påsyn.

- Noen ganger hadde han slåbrok på, andre ganger trakk han ned buksene, eller så hadde han bare på en T-skjorte som ikke rakk til livet. Jeg orket ikke se på, sa 16-åringen. Allerede første gang hun så mannen naken meldte hun fra til foreldrene.

Med buksene nede

- Først gjorde vi ikke noe. Vi lurte bare på om dette var mulig, sa jentas far. Men da det gjentok seg, begynte han å ane uråd.
- Jeg ville ikke gå til politiet før jeg hadde bevis. Ingen hadde trodd meg uten videoen, blant annet fordi tiltalte er en polititjenestemann, sa han. Faren snek seg hjem i skjul av nabohuset og tok plass på kjøkkenet. Herfra hadde han full utsikt til inngangsdøren til vaskerommet i politimannens hus knappe 10 meter borte. Da var det bare å vente til datteren kom hjem fra skolen. Andre forsøk resulterte i et opptak så godt at faren tok det med til politiet. Politiet på sin side sikret seg eget opptak. Det er denne videoen retten skal se i dag.

- Ikke seksuelt

Den 53-årige suspenderte politimannen erkjente ikke straffeskyld i tiltalepunktene som også omfatter utukt mot barn under 16 år, underslag av tjenestevåpen og grov uforstand i tjenesten.

Det eneste han husker, er at han har blottet seg og onanert foran den 16 år gamle jenta i fjor høst. Dette er også det eneste tilfellet hvor det finnes håndfaste bevis i form av en videotape.
Tiltalte kunne ikke forklare hvorfor han blottet seg. Han tilbakeviser imidlertid at det skal ligge seksuelle motiv bak, slik det står i politiforklaringene.

- Det var snarere redsel eller angst, særlig etterpå, sa tiltalte og forklarte at han var dypt deprimert på denne tida og følte det var vanskelig å be om hjelp. De store personlige problemene startet da han våren 1992 ble sparket som leder for avsnittet ved Oslo politikammer som etterforsker overgrep mot barn. - Etter hvert ble jeg kraftig deprimert, forklarte han. Dette trekker han også fram som årsak til han aldri leverte inn sju beslaglagte våpen som ble funnet i skapet hans på Politihuset ved ransaking.