DØD: Christoffer Gjerstad Kihle (8) ble funnet død den 2. februar 2005. Hans stefar er dømt for å ha påført gutten volden som forårsaket hans død.
Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
DØD: Christoffer Gjerstad Kihle (8) ble funnet død den 2. februar 2005. Hans stefar er dømt for å ha påført gutten volden som forårsaket hans død. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Politi ønsket å pågripe stefaren tre uker etter at Christoffer døde, men så ble saken plutselig henlagt

Etterforsker føler politiet sviktet Christoffer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opplysningene kom fra politibetjent Rolf-Arne Sætre da han vitnet under ankebehandlingen av rettssaken mot Christoffers mor i Agder lagmannsrett fredag.

Den 38 år gamle kvinnen er tiltalt for passiv medvirkning til at ektemannen og Christoffers stefar mishandlet den vesle gutten til døde i 2005 under særdeles skjerpende omstendigheter.

Ble henlagt - Jeg har aldri følt meg så skuffet i mitt liv. Vi hadde så mye som pekte mot stefaren, og mente han skulle pågripes og fremstilles for varetektsfengsling. Så fikk vi beskjed fra juristen om at saken skulle henlegges, fortalte politibetjenten i retten ifølge Aftenposten.

Politimannen benyttet anledningen til også å si noe om sine egne vurderinger rundt etterforskningen og rettsprosessen i saken som nå er inne i sin fjerde fulle bevisførsel i domstolen.

Trolig vil saken om passiv medvirkning gå helt til Høyesterett før en rettskraftig dom mot moren foreligger.

Christoffer Gjerstad Kihle døde 2. februar 2005, og det er senere blitt pekt på at mange praktiske og formelle feil ble begått fordi det raskt spredte seg en holdning om at åtteåringen hadde tatt sitt eget liv.

Fra 11. til 18. februar ble det likevel gjennomført om lag 40 avhør, og de fem etterforskerne på saken fikk et stadig sterkere inntrykk av at de mange skadene på gutten ikke kunne være selvpåført.

Mistanken ble rettet mot stefaren, og tjenestemennene var innstilt på å pågripe stefaren og sikte ham for drap.

Brøt løfte - Vi fikk beskjed om å slutte akkurat da vi skulle ha begynt. Dette var et svik mot Christoffer. Jeg hadde lovet mormoren å få svaret på hvorfor han døde. Det løftet ble ikke holdt, sa Sætre i retten.

Saken ble henlagt som et ikke bevist straffbart forhold. To ganger ble saken mot faren henlagt, men til slutt grep Riksadvokaten inn og beordret saken gjenopptatt.

Også saken mot moren ble henlagt én gang før tiltale ble tatt ut. Sætre mente henleggelsene sier noe om holdningen til barns rettigheter i politiet og den lokale påtalemyndigheten den gang.

- Det føltes som en ballong som sprakk. Det var da vi skulle fått beskjeden om at vi skulle endre stefars status til siktet, utdypet politimannen til Tønsbergs Blad etter vitnemålet.

(NTB)