Brødrene Michael Thomas og Deeantre forsøker å hente ut eiendeler etter at hjemmet deres i Rockport ble totalskadd lørdag. Foto: Courtney Sacco / AP / NTB scanpix
Brødrene Michael Thomas og Deeantre forsøker å hente ut eiendeler etter at hjemmet deres i Rockport ble totalskadd lørdag. Foto: Courtney Sacco / AP / NTB scanpixVis mer

Orkanen Harvey

Politi: Opptil 40 savnet etter orkanen Harvey

To personer er så langt bekreftet omkommet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Opptil 40 personer er savnet, og det er så langt meldt om 30 skadde etter at orkanen Harvey herjet i den amerikanske delstaten Texas, opplyser lokalt politi.

Lørdag ble det målt opp mot en halv meter nedbør på de verst rammede stedene, og nærmere 300.000 mennesker var strømløse.

Vannstanden kan enkelte steder komme til å stige med opptil fire meter, noe som ifølge National Hurricane Center kan resultere i «katastrofal» flom.

William P. Hobby-flyplassen utenfor Houston ble søndag formiddag norsk tid stengt som følge av orkanen Harvey. Ifølge Reuters stenges flyplassen fordi det er store vannmengder på rullebanene.

KRAFTIG: Det er ventet at «Harvey» vil nå hastigheter på over 209 kilometer i timen. Her treffer den Rockport i Texas. Ordfører i byen kommer med en klar oppfordring: - Skriv navn og personnummer på armen for å hjelpe redningsmannskaper om de finner døde. Video: CNN Vis mer Vis mer

Fredag meldte meteorologene at orkanen «Harvey» kunne komme til å bli den verste orkanen som ville ramme USA på tolv år. Da het orkanen «Katrina» og krevde 1833 menneskeliv.

I løpet av natt til lørdag ble det kraftige stormsystemet styrket og så svekket. Fra å være karakterisert som orkan i kategori tre i går kveld, traff den land som en kategori fire orkan.

Lørdag ettermiddag norsk tid hadde stormsystemet blitt til en kategori én storm.

Traff Corpus Christi

Orkanen har imidlertid gjort store ødeleggelser i kystnære strøk i Texas. Corpus Christi med sine rundt 325 000 innbyggere og byene rundt, ble særlig hardt rammet. Som følge av orkanen begynte det å brenne i flere hus og biler.

200 000 hjem og forretninger skal ha mistet strømmen, ifølge Fox News.

BRANN: Orkanen Harvey slo inn over Texas med vindkast opp mot 60 meter per sekund og store nedbørsmengder natt til lørdag. Som følge av orkanen begynte det å brenne i flere hus og biler utenfor Corpus Christi. Foto: AP / NTB scanpix
BRANN: Orkanen Harvey slo inn over Texas med vindkast opp mot 60 meter per sekund og store nedbørsmengder natt til lørdag. Som følge av orkanen begynte det å brenne i flere hus og biler utenfor Corpus Christi. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

- Har mange problemer

Det er imidlertid en annen by utenfor Corpus Christi som tilsynelatende er rammet hardest. Byen Rockports 10 000 innbyggere er i bunn og grunn sperret inne i byen som følge av uværet.

Flere bygg, deriblant byens ungdomsskole og et eldrehjem, har blitt særlig skadet som følge av Harvey, skriver Fox News.

- Akkurat nå må vi bare bli her. Vi har hørt rykter om 1000 forskjellige ting, men vi kan ikke bekrefte noe fordi vi ikke har sett noe ennå. Vi vet at vi har mange problemer, men vi vet ikke hva ennå, sier Steve Sims, brannsjefen i Rockport.

Uklar situasjon

Det oppsummerer i stor grad situasjonen i Texas nå, virker det som. Det er klart at «Harvey» har gjort store ødeleggelser, men omfanget av ødeleggelsene er ikke klart.

Foreløpig er to personer bekreftet omkommet.

Delstatsmyndighetene i Texas frykter at det kan være flere mennesker fanget under hus som har rast sammen i stormen.

Sterk vind, store nedbørsmengder og oversvømmelser samt at fasttelefon- og mobilnett er satt ut av spill, gjør det vanskelig for redningsmannskapene å få oversikt over situasjonen.

President Donald Trump har på oppfordring fra Texas-guvernør Greg Abbott erklært at orkanen er en stor katastrofe, noe som frigir større ressurser til redningsarbeidet.