Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politi over hele USA stålsetter seg før Ferguson-beslutning

Guvernøren i Missouri har erklært unntakstilstand.

NYE DEMONSTRASJONER: Det er ventet nye store demonstrasjoner når en storjury i St. Louis har tatt en beslutning i saken hvor en hvit politimann skjøt og drepte en afroamerikansk tenåring. Foto: EPA/LARRY W. SMITH
NYE DEMONSTRASJONER: Det er ventet nye store demonstrasjoner når en storjury i St. Louis har tatt en beslutning i saken hvor en hvit politimann skjøt og drepte en afroamerikansk tenåring. Foto: EPA/LARRY W. SMITH Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Guvernør i Missouri, Jay Nixon, har erklært unntakstilstand og satt inn Nasjonalgarden i forkant av beslutningen fra en storjury i St. Louis, melder CNN.

Storjuryen er i løpet av kort tid ventet å beslutte om det skal tas ut tiltale mot den hvite politimann Darren Wilson (28), som skjøt og drepte afroamerikanske Michael Brown (18) i St. Louis-forstaden Ferguson i august i år.

Politidrapet utløste langvarige og voldelige opptøyer og protester mot rasisme og politibrutalitet, som førte til at blant andre president Barack Obama måtte engasjere seg. Nå frykter myndighetene både i St. Louis og i andre deler av USA store voldelige demonstrasjoner når beslutningen kommer.

- Sanseløs vold - I dagene etter Michael Browns død ble fredelige demonstrasjoner ødelagt av sanseløse voldelige handlinger. De stygge scenene var ikke representative for Missouri, og kan ikke bli gjentatt, sa guvernør Nixon i forrige uke.

Fortsatt er det svært ulike versjoner av hva som faktisk skjedde den skjebnesvangre dagen og mange ubesvarte spørsmål. Vitner har hevdet at Brown ikke opptrådte truende da han ble skutt, mens politimannen hevder han handlet i selvforsvar.

VOLDELIG: Det brøt ut voldelige sammenstøt mellom demonstranter og tungt væpnet politi i Ferguson i Missouri i august. Foto: Ørjan F. Ellingvåg
VOLDELIG: Det brøt ut voldelige sammenstøt mellom demonstranter og tungt væpnet politi i Ferguson i Missouri i august. Foto: Ørjan F. Ellingvåg Vis mer

En video som ble offentliggjort i helga, har bidratt til å øke spenningen. Videoen viser politimannen Wilson som forlater politistasjonen etter at Brown er skutt. Han er tilsynelatende uskadd, stikk i strid med hva politiet opprinnelig opplyste, melder CBS News.

Søndag var det nye demonstrasjoner i St. Louis for å markere at det var 100 dager siden Brown ble skutt.

Stålsetter seg Og det er ikke bare i St. Louis men i byer fra Boston i nordøst til Los Angeles i sørvest at politiet nå forbereder seg på uroligheter.

- Det er definitivt på radaren vår. Sunn fornuft forteller oss at beslutningen nærmer seg. Vi forsøker bare å forberede oss dersom noe skulle skje, sier polititalsmann i Boston, Michael McCarthy til Time Magazine.

I Los Angeles, som opplevde voldsomme opptøyer i 1992 etter at politimenn ble frikjent for den videofilmede mishandlingen av Rodney King, opplyser politiet at de har vært kontakt med sine kolleger i Missouri.

UNNTAKSTILSTAND: Guvernør i Missouri, Jay Nixon, har erklært unntakstilstand. Foto: Scott Olson/Getty Images/AFP
UNNTAKSTILSTAND: Guvernør i Missouri, Jay Nixon, har erklært unntakstilstand. Foto: Scott Olson/Getty Images/AFP Vis mer

- Naturligvis følger vi med. Vi så hva som skjedde da det var demonstrasjoner der, og ofte flyter demonstrasjoner over fra et sted til et annet i landet, sier polititalsmann Andrew Smith i Los Angeles til magasinet.

I Las Vegas har politiet og andre ledere i lokalsamfunnet bedt folk om å vise tilbakeholdenhet i et planlagt demonstrasjonstog nå beslutningen i St. Louis kommer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!