Politi på gule sider

Privatetterforskerne er stort sett kjeltringer, skal vi tro tidligere privatetterforsker Ola Thune. LO bannlyser dem fra arbeidslivet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRONERULLINGEN har startet blant familie og venner av de dømte i Orderud-saken. Pengene skal brukes til private etterforskere som skal få de tre trippeldrapsdømte frikjent. Men hvis den nye sjefen for mordkommisjonen, tidligere privatetterforsker og ekspertkommentator for Nettavisen, Ola Thune, har rett, bør Orderud-vennene holde seg unna katalogens gule sider. «I telefonkatalogen finner du sikkert 30- 40 private etterforskere bare i Oslo. Jeg vet at flere av dem er straffedømte, eller burde vært det, og at flere andre ikke holder mål,» advarte Thune i Dagbladet i fjor.

SEINERE HAR tidligere Kripos-kollega og ekspertkommentator for TV2, Leif A. Lier, tatt turen over til Gule Sider. Men han vil ikke selge seg som høyprofilert kjendisdetektiv. Han jobber som sikkerhetskonsulent for større bedrifter, og der trenger de folk som går stille i dørene for å hindre arbeidstakerne i å begå lovbrudd på arbeidsplassen. Ellers jobber Tore Sandberg nå for Se og Hør, og Harald Olsen, advokat Sullands mesterdetektiv i Orderud-saken, slo som kjent dårlig an ved dommerbordet på Sørum. Dermed tar jeg sjansen og anbefaler inntil videre en herr Knut Bovim, som averterer sine private tjenester under tittelen romavlyttingskonsulent.

ROMAVLYTTING ER på den annen side forbudt, for menigmann som for politiet. På den tredje side har verken storting eller regjering funnet det bryet verdt å lovregulere den private etterforskningen. Og selv om det skulle skje, vil private etterforskere fortsatt bli å betrakte som oss andre som må rette oss etter norsk lov uten særlige fullmakter. Dette går tydelig fram av privatetterforskningsutvalgets innstilling fra 1997, der flertallet ikke gikk inn for å lovregulere bransjen, i motsetning til mindretallet bestående av privatetterforskerne Mary Reklev, Bjørn Frang, Harald Olsen og daværende politiinspektør Leif A. Lier, som ønsket en frivillig autorisasjonsordning.

PRIVATDETEKTIVENE blir verken vurdert som unødvendige eller utidige av Justisdepartementet. Lenge før markedet eksploderte på begynnelsen av 90-tallet, da Tore Sandberg begynte å snuse i det som seinere skulle bli full frifinnelse i den gjenopptatte Liland-saken, og Ola Thune forlot Kripos da han fikk refs for å ha oppklart Anne Kristin Jensen-drapet på Fuerteventura på fritida, hadde departementet klokelig konkludert med at privatdetektiver ikke truer rettssikkerheten.

SNARERE TVERT imot, skulle det altså vise seg etter en rekke oppsiktsvekkende oppklaringer av saker politiet hadde henlagt, gitt opp eller etterforsket så elendig at feil mann ble dømt. Hvis mediejappen Christian Thommessen i sin tid ga 80-tallet et vakkert ansikt, tilhørte deler av 90-tallet vårt lokale svar på Don Johnson i TV-serien «Miami Vice», en slentrende sommerbrun og -bleket Ola Thune på alle førstesider.

FRA SITT KONTOR i sports-Mercedesen erklærte han allerede i 92 privatetterforskningen for tidas vekstbransje, takket være politiets elendige metoder. Resten ble seiersmarsj på rød løper inntil firmaet gikk konkurs i fjor. Nå har den egenrådige opprøreren fått tilbake skiltet av Kripos-sjefen Arne Huuse for å kvalitetssikre metodene. Tilbake på Gule Sider sitter, med hederlige unntak, en gjeng kjeltringer, skal vi tro Thune.

INGEN MÅ vise vandelsattest eller dokumentere juridiske og politifaglige ferdigheter for å få kalle seg privatetterforsker i Norge. Yrket øver til gjengjeld åpenbar tiltrekning på ensomme ulver med bakgrunn i militæret, politiet og journalistikken. Bransjen teller i underkant av 100 personer, som ikke må forveksles med dem som sysler med torpedovirksomhet og privat vakttjeneste.

I ARBEIDSLIVET er private etterforskningsbyråer svært utbredt, skrev LO til Datatilsynet i 1994, da privatbyråene nesten fikk tillatelse til å opprette egne personregistre. På to år hadde byråene nærmere 400 saker for næringslivet. «Etterforskning skal og må drives av politiet,» klaget LO og ville ha forbud mot detektiver i arbeidslivet. I motsetning til storting og regjering, så lenge bransjen selv er klar over at den ikke kan sette seg ut over straffeloven og avtaleverket i arbeidslivet.

DESSVERRE FOR Orderud-supporterne er Ola Thune ute av Gule Sider. Han har åpent kritisert påtalemyndigheten for å ha lite å fare med i Nes herredsrett og ville vært rett mann på saken. Nå må Veronicas venner i stedet tenke kreativt - og henvende seg til sjefen for mordkommisjonen.