Politi på Østlandet utstyres med kortterminal

Skal kreve inn bøter på stedet fra utenlandske turister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): For utenlandske bilførere som får bot i Norge, skal det nå bli vanskeligere å slippe unna bøtene.

Et prøveprosjekt i regi av Politidirektoratet har nemlig gjort det mulig at politiet på det sørlige Østlandet kan få utenlandske sjåfører til å betale bøter på stedet.

– Dette er et prøveprosjekt der politiet får utlevert håndholdte kortterminaler, og omfatter Oslo politidistrikt og to UP-distrikter, forteller konstituert sjef for Utrykningspolitiet (UP), Roar Skjelbred Larsen, til Dagbladet.no.

I fjor ble utenlandske bilførerer bøtelagt for rundt 35 millioner kroner på norske veier. Fortsatt står bøter for rundt åtte millioner ubetalt, ifølge NRK Østlandssendingen. Utenfor Norden er det få land som Norge samarbeider med om innkreving av bøter.

Dekker flere turiststrekninger

I tillegg til Oslo vil UP-distriktene som omfatter Vestfold, Telemark, Østfold og Follo politidistrikt ta i bruk kortterminaler. Slik blir noen av landets viktigste turistferdselsårer, som E 134 over Haukeli, dekket av prosjektet.

– E 134 over Haukeli går mellom Vestlandet og Østlandet, og når vi har kontroller her, ser vi at 50-60 prosent av de vi stopper er utenlandske bilførere. For oss er det veldig greit å få gjort innkrevingen på stedet, det blir en mye høyere effektivitet, sier fungerende distriktsleder for UP-distrikt Vestfold og Telemark, Ståle Jacobsen, til Dagbladet.no.

UP-distriktet har nettopp mottatt kortterminalen, og har ikke testet den i bruk foreløpig. Men Jacobsen tror det vil lønne seg å ta i bruk kortterminalen.

FÅR KORTTERMINAL: Her utsteder UP i Vestfold en fartsbot til en trafikant på E 18 ved Sande. Nå kan politi i Vestfold, Telemark, Østfold, Follo og Oslo benytte kortterminaler til å få inn bøter fra utenlandske bilister på stedet. Foto: Sara Johannessen/Erlend Aas/SCANPIX
FÅR KORTTERMINAL: Her utsteder UP i Vestfold en fartsbot til en trafikant på E 18 ved Sande. Nå kan politi i Vestfold, Telemark, Østfold, Follo og Oslo benytte kortterminaler til å få inn bøter fra utenlandske bilister på stedet. Foto: Sara Johannessen/Erlend Aas/SCANPIX Vis mer

– Tidligere erfaringer tilsier jo at det er en del utlendinger. Får vi innkrevd en del på stedet, tror jeg kostnaden med å ha kortterminalen vil betale seg, sier han.

Vestfold og Telemark har også flere veier som er typiske ferie- og utfartssteder i sommerhalvåret. I tillegg kommer kortterminalen i hovedstaden, og i Follo- og Østfoldområdet kommer tilbudet til å dekke de to store europaveiene E 18 og E 6, der det er stor gjennomgangstrafikk.

Kun for utlendinger

Også Oslo politidistrikt er positive til forsøksprosjektet, spesielt fordi kortterminalen er med på å erstatte andre tid- og ressurskrevende metoder for å kreve inn bøter fra utlendinger.

– Jeg har ikke eksakte tall på det, men jeg vet at vi kommer til å spare politiressurser på å slippe å følge opp på en annen måte. Det er mitt utgangspunkt. I tillegg sparer jo innkrevingssentralen oppfølgingen, så totalt settblir det en ganske betydelig samfunnsøkonomisk innsparing, sier Jan Kristiansen, politioverbetjent i trafikkseksjonen hos politiet i Oslo, til NRK Østlandssendingen.

Politioverbetjenten mener det er ønskelig å få til en slik ordning også for norske bilister, men konstituert UP-sjef Larsen sier at dette er alt for ressurskrevende til å få til med det første.

– Dette gjelder kun utenlandske bilførere foreløpig, sier Larsen.

Politi på Østlandet utstyres med kortterminal

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer