Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Beboere og bydelsungdom ruset seg sammen på Vestlundveien ungdomssenter

Politi rykket ut til narkofest på barnevernsinstitusjon

- Det ble brukt hasj, marihuana, «Molly», rivotril og amfetamin.

BARNEVERNSINSTiTuSJON: Flere ungdommer ruset seg tungt på Vestlundveien ungdomssenter i Bergen. Video: Siv Johanne Seglem Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det blinker i diskolys og høy musikk dundrer ut fra to Cerwin Vega-høyttalere. Dansende ungdom skråler og veiver taktfast med armene. Det ser ut som en hvilken som helst ungdomsfest, helt til kameraet sveiper over bordet i midten av festlokalet. Der ligger de gjennomsiktige posene med det hvite og det brune pulveret og den brune klumpen pakket i gladpack.

Dagbladet kan avsløre at beboere på Vestlundveien ungdomssenter i Fyllingsdalen hadde fest sammen med ungdom fra nabolaget i loftsstua på den statlige barnevernsinstitusjonen i Bergen 28. september 2014.

image: Politi rykket ut til narkofest på barnevernsinstitusjon
image: Politi rykket ut til narkofest på barnevernsinstitusjon
RUSFEST: Politiet i Bergen måtte rykke ut til narkofest på Vestlundveien ungdomssenter 28. september 2014. Foto: Privat
RUSFEST: Politiet i Bergen måtte rykke ut til narkofest på Vestlundveien ungdomssenter 28. september 2014. Foto: Privat Vis mer

Politiet opplyser til Dagbladet at personalet mistet kontrollen over situasjonen, og politiet måtte derfor rykke ut til Vestlundveien på morgenkvisten. Det var håndgemeng. En ansatt ble slått og sparket og måtte til legevakta. Det ble beslaglagt narkotika. En beboer ble brakt til arresten, og en festdeltaker, som ikke bodde der, ble framstilt for legevakt før han ble kjørt hjem av politiet.

Barnevernsvakten i Bergen ble varslet av politiet om rusfesten på barnevernsinstitusjonen dagen etter, 29. september.

«Politiet opplyser at (...) er satt i arrest etter å ha utøvd vold mot to miljøarbeidere på Vestlundveien ungdomssenter i morges. Han var ruset og aggressiv. (...) Det skal ha vært flere ungdommer til stede på institusjonen fra kvelden i forkant og fram til hendelsen. De skal ha ruset seg på stedet», skriver barnevernsvakta til barnevernstjenesten som hadde ansvaret for en av festdeltakerne.

- Loftet var vårt

Det er ikke sikkert festbildene Dagbladet har fått tilgang til er fra akkurat denne festen, for, ifølge festdeltakerne selv, ble det holdt flere fester på loftet i Vestlundveien.

- Loftet var jo vårt. Der fikk ikke de voksne lov til å gå. Det var «no no». Det var enda verre enn å gå inn på rommet. Hvis de gikk på loftet, da var det krig. Da klikka vi, og knuste dører og vinduer og alt som var. For det var vårt sted. De fikk ikke lov å gå dit, sier Patrik.

Vi har snakket med flere av de involverte festdeltakerne, både tidligere beboere på institusjonen og ungdom som hang sammen med dem på institusjonen i 2014 og 2015.

Lørdag skrev Dagbladet om 15 år gamle Hanne og Marie som ruset seg tungt mens de bodde på Vestlundveien ungdomssenter i 2015. I fjor høst døde begge, 18 og 17 år gamle.

Det ungdommene forteller viser at Hanne og Marie ble plassert inn i et miljø som institusjonen slet med å håndtere og hvor utstrakt narkotikabruk allerede var en stor utfordring.

- Vi festet på loftet. Der hadde vi gedigne høyttalere og noen lysgreier. Vi fikk bli sittende i nesten et døgn. Vi drakk og vi tok MDMA, sier en ung mann Dagbladet har snakket med.

Han var til stede på festen 28. september 2014 som endte i politiaksjon og arrestasjon.

Mannen forteller at han var 16 år gammel da han hang mye med beboerne på Vestlundveien i 2014 og 2015. Han ble etter hvert også godt kjent med Hanne og Marie.

Han forteller at guttegjengen reagerte på utviklingen i jentenes rusbruk.

- Jeg husker at Patrik kom og fortalte at Hanne drev med heroin. Det var likevel mest snakk om skyting av amfetamin. Etter et år var Hanne radmager, sier den unge mannen.

Håndgemeng

Han anslår at de var rundt ti personer samlet i loftsstua i Vestlundveien på den aktuelle festen i september 2014.

- En hadde med seg en haug med rivotril. Jeg begynte å spise på dem, og gikk ut for å røyke hasj, sier han og fortsetter:

- Jeg husker ikke mer før jeg ble vekket av politi. Hvor lenge jeg hadde vært borte, har jeg ingen aning om. Kanskje var det neste dag?

Ifølge den da 16 år gamle gutten hadde festen utartet i kaos. Han hadde slått et par politimenn. Det var slåssing.

- Politiet kom til Vestlundveien flere ganger, av ulike årsaker. Vi spilte så høy musikk at det hendte at naboer fra langt nedi gata kom. Jeg har vært med på flere fester der. Jeg var der mye.

Kjetil Opskar jobbet tidligere i Fyllingsdalen barnevernstjeneste, og var på den tida saksbehandler for den unge mannen.

Overfor Dagbladet bekrefter Opskar at han deltok i politiavhør av den da 16 år gamle gutten etter rusfesten på barnevernsinstitusjonen.

Opskar forteller han varslet Bufetat som driver Vestlundveien om at institusjonen ikke hadde kontroll på ungdommene.

- Mitt varsel var knyttet til denne festen på loftet i Vestlundveien. Politiet kom til institusjonen og sørget for at gutten jeg hadde ansvaret for ble framstilt for lege, fordi han hadde tatt ulike rusmidler. Det ble funnet narkotika etter festen, og dette fikk konsekvenser for enkelte ungdommer, sier Opskar.

Opskar forteller at det bor mye ungdom i området rundt Vestlundveien, og at det var mye kontakt mellom beboere på institusjonen og andre ungdommer.

- «Molly», rivotril og amfetamin

- Jeg hadde prøvd hasj, men røyka ikke mye før jeg kom på Vestlundveien. Der ble det hver eneste dag. Vi fikk gjøre som vi ville der, sier en tidligere beboer som bodde i Vestlundveien sammen med Patrik, før Marie og Hanne flyttet inn.

- Ville vi ut klokka tre om natta, fikk vi ansatte til å kjøre oss.

Han forteller at institusjonen visste at han ruset seg.

- Jeg satt på rommet og røyka hasj hver dag.

Den snart 20 år gamle mannen ble godt kjent med guttegjengen fra rusmiljøet i Bergen som i perioder hang på institusjonen daglig.

- På ukedagene røyka vi hasj sammen, i helgene tok vi også andre ting. Vi hadde party på loftet. Ville fester. Det verste var at vi fikk lov til å ha fest, og at vi holdt på hele natta. Vi kunne være opptil ti personer.

Han forteller at det ble brukt hasj, marihuana, ecstasy eller «Molly», rivotril og amfetamin under festene.

- Molly og rivotril var det mest vanlige. På en fest fikk jeg i meg for mye rivotril og måtte bæres ned og i seng av en av de ansatte. Jeg hadde aldri prøvd rivotril før jeg kom til Vestlundveien.

BEBOER: Patrik var 17 år gammel da han bodde sammen med Marie og Hanne på Vestlundveien ungdomssenter. Foto: Jørn H. Moen
BEBOER: Patrik var 17 år gammel da han bodde sammen med Marie og Hanne på Vestlundveien ungdomssenter. Foto: Jørn H. Moen Vis mer

- De voksne visste at institusjonen vår var et sted hvor vi møttes for å ruse oss, sier Patrik.

Han var 17 da han bodde der sammen med Hanne og Marie.

SVARER: Psykolog Lars Broch er veileder og Birthe Augestad Nilsen er leder for Vestlundveien ungdomssenter i Fyllingsdalen i Bergen. Foto: Jørn H. Moen
SVARER: Psykolog Lars Broch er veileder og Birthe Augestad Nilsen er leder for Vestlundveien ungdomssenter i Fyllingsdalen i Bergen. Foto: Jørn H. Moen Vis mer

Rune er en av ungdommene som var til stede på festen i loftstua på Vestlundveien i september 2014. Han forteller at kameratene hadde ruset seg i flere dager, andre steder i byen, da en liten gjeng bestående av beboere på institusjonen og lokal ungdom bestemte seg for å dra til institusjonen.

- Vi kjøpte hasj og MDMA, så tok vi oss en «liner» (sniffet amfetamin, journ.anm.) hver i en barnehage, før vi ble hentet av institusjonen. Vi inviterte med oss et par venninner. Da alle hadde kommet til institusjonen tok vi oss en MDMA og en «liner» til. Det var første gang jeg gjorde noe annet enn å røyke hasj. Musikken sto på full guffe hele tida og vi hadde det gøy. Når det ble tomt for MDMA bestilte vi mer MDMA, kjøpte alkohol og amfetamin og ecstasy.

Rune forteller at han på et tidspunkt ble dårlig og spydde ut av vinduet. Men festen fortsatte, etter hvert uten jentene. Rune sier at de voksne kom i døra innimellom, men at «vi sendte dem bare ut igjen».

Han har også et minne om at de ansatte etter hvert forsøkte å kaste ut festdeltakerne, men at de alle satte seg til motverge. På et tidspunkt hadde noen vært ute og kjøpt et glass med rivotril.

- Vi spiste vel over tjue stykker hver. De ansatte prøvde å få kontroll på festen, men det klarte de ikke. Så ringte de politiet. Da politiet kom, begynte vi å slåss med dem.

Politiet bekymret

Både politioverbetjent Svein Føllesdal ved Bergen vest politistasjonsdistrikt og nylig pensjonerte Frode Misje, som ledet politiets forebyggende avdeling i Fyllingsdalen, bekrefter at politiet rykket ut til barnevernsinstitusjonen, både til denne festen, men også i forbindelse med en rekke andre hendelser på Vestlundveien.

Begge understreker at de hadde et godt samarbeid med institusjonen, men at de var bekymret.

- Vi så det som svært bekymringsfullt at ungdom fra bydelen vanket der sammen med beboerne, sier Frode Misje.

Dagbladet har vært i kontakt med en nabo til Vestlundveien ungdomssenter. Han forteller at han flere ganger klagde på bråk derfra, og at han også kontaktet politi om dette.

- Politiet var der flere ganger i uka, ja, flere ganger om dagen i perioder, forteller han.

Naboen reagerte på at det virket som om de ansatte på institusjonen ikke hadde kontroll på ungdommene som bodde der.

- Jeg har vært der gjentatte ganger for å klage. Det har vært ubehagelig å gå dit for å snakke med dem. Jeg har opplevd gutter der som har oppført seg truende, og det har ikke virket som om de ansatte har hatt kustus på dem i det hele tatt.

- Datt utpå

Monica er mor til Rune i guttegjengen som vanket med beboerne i Vestlundveien.

- Min sønn datt utpå, og det eskalerte etter at han begynte å henge på Vestlundveien. Hasj ble til tabletter og andre ting. Vi bodde i borettslaget ved institusjonen, og sønnen min kom i kontakt med Hanne der. Han kjente Hanne først, så Marie.

- Min sønn var mye sammen med Hanne. Han ble vitne til at hun satte sin første heroinsprøyte. Sønnen min var svært bekymret, og han varslet institusjonsledelsen om dette.

Monica sier dette førte til brudd i den nære relasjonen som hadde vært mellom sønnen hennes og Hanne.

- I en periode var sønnen min på Vestlundveien hver eneste dag. De rusa seg på institusjonen. Jeg så ikke Hanne nykter en eneste gang. De må ha hatt stoffet med seg inn på institusjonen, for de syntes å komme og gå akkurat som de ville. Jeg sendte klagebrev til Hannes barnevernstjeneste, for jeg mente at Hanne måtte bort derfra.

Monica forteller at hun etter hvert utviklet et vennskap til Hannes mor, og var med henne på leting i Bergen når Hanne var på rømmen fra Vestlundveien.

- Da Hanne kom til Bergen, var hun ikke narkoman. Hun kom ikke til Vestlundveien på grunn av rus, men hun kom ut derfra som narkoman. Hun begynte med sprøyter etter bare et par måneder der, sier Monica.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!