Politi slåss mot Irak-demonstranter

Minst fem personer ble skadet, to av dem polititjenestemenn, da demonstranter og politi tørnet sammen under en demonstrasjon i Oslo i går ettermiddag. En av de skadde var Jorunn Folkvord, datter av tidligere stortingsrepresentant, Erling Folkvord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ANGREP SENT: De fleste av demonstrantene var på hjemvei da politifolk, utstyrt med gassmasker, forsøkte å spre demonstrantene med tåregass.

Med slagord som «Bondevik har blod på henda», «Barnemordere» og «Tørk av smilet til Vollebæk», protesterte 28 organisasjoner mot USA og Storbritannias bombeangrep mot Irak. Det som begynte som en lovlig og fredelig demonstrasjon, endte med to pågripelser, skadde demonstranter og polititjenestemenn, og ruteknusing ved den amerikanske ambassaden og ved Utenriksdepartementet. En av de innbrakte var mindreårig, og ble tatt hånd om av barnevernet.

Enkelte av demonstrantene, som politiet karakteriserer som verstinger, kastet stein, flasker, knallskudd og egg. De tente også på det amerikanske flagget og forsøkte å velte sperringene som var satt opp. Arrangørene av demonstrasjonen fordømmer at en gruppe på rundt 20 personer forsøkte skape en konfrontasjon med politiet.

En hardt skadd

Da hovedtyngden av demonstrantene var i ferd med gå hjemover ble et armeringsjern kastet mot en politibil. Da grep politifolk, utstyrt med gassmasker, inn med makt. De slo med køller og dyttet folk ned en trapp mens de forsøkte å spre demonstrantene med tåregass.

Enkelte demonstranter møtte politiet med stein og planker, mens andre forsøkte å få dem til å stanse. Det var da tre demonstranter ble skadet. En av dem ble kjørt vekk i ambulanse med skader i hodet og ansiktet. Vedkommende var tilgriset med blod, men ved bevissthet. To polititjenestemenn ble også skadet. En fikk en flere kilos stein i låret, mens en annen pådro seg sårskader etter å ha blitt truffet av gjenstander.

- For jævli

En av de som holdt appell i demonstrasjonen, og som fikk føle politiets køller på kroppen, var leder i Rød Valgallianse Aslak Sira Myhre.

- Dette er for jævlig. Det som skjedde var helt unødvendig. Vi var i ferd med å forlate stedet da politiet, uten forvarsel, begynte å skubbe voksene og barn nedover trappen.

Pressetalsmann i UD, Ingvar Havnen, beklager det som skjedde i går ettermiddag.

- Det må det finnes andre, mer fredelige måter å markere sitt syn på enn å ty til voldelige handlinger.

Dersom bombingen av Irak fortsetter i helgen, kommer demonstrantene tilbake mandag.

- Politiet vil trolig gi tillatelse til en demonstrasjon, men under visse forutsetninger, sier operativ uteleder, Snorre Haugan til Dagbladet.