Politi som skyter

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke hverdagskost at norsk politi avfyrer skudd for å uskadeliggjøre kriminelle. I alt fem skudd ble avfyrt mot de to ranerne som tok seg inn i DnBs filial på Jessheim natt til mandag. En av de to ranerne ble alvorlig såret etter skuddskader i begge lårene. Ingen av de to ranerne skal ha rukket å rette våpnene sine mot polititjenestemennene som ventet på ranerne inne i DnB-filialen.

Selve hendelsesforløpet er fortsatt under etterforskning av politiets særskilte etterforskningsorgan SEFO, og hva som egentlig skjedde natt til mandag er derfor for offentligheten ukjent, i sin fulle bredde. Likevel valgte SEFO i går raskt å slå fast at de etterforsket en ulykke, noe SEFO gjorde uten å ha innhentet de to skadde ranernes versjon. Forsvareren til en av de to ranerne, Morten Furuholmen, sier til Dagsavisen at det virker som SEFO hadde fasiten før noen andre hadde kunnet danne seg et bilde av hendelsesforløpet. Vi er enig i Furuholmens kritikk.

Det finnes i dag en ny type kriminelt miljø i Norge som er tungt bevæpnet, og brutalt i stand til å drepe. Denne utviklingen krever mye av politiet. Opprullingen fram mot aksjonen på Jessheim vitner om profesjonelt politiarbeid. Men den voldelige utviklingen krever også økt trygghet i offentligheten for at politiet profesjonelt verner om de rettssikkerhetsnormer vårt samfunn og politivesen er tuftet på.

Det er opplagt at kriminelle bevæpnet med automatgevær er farlige, og at flere situasjoner enn tidligere nå oppstår der politiet kan tvinges til å skyte først. Men utviklingen, og erfaringen fra det brutale Stavanger-ranet, der en politimann mistet livet, endrer ikke kriteriene for når politiet kan skyte først. Våpen skal bare brukes når politiet er i reell fare. Våpen skal ikke brukes som preventiv advarsel til andre kriminelle, eller som takk for sist. Vi har ingen grunn til å hevde at politiet brøt med sin strenge våpeninstruks på Jessheim. Men SEFOs umiddelbare avfeiing av enhver mistanke, sår faktisk tvil om politiets profesjonalitet.