PROTESTER: Over hele verden har mennesker protestert mot fengslingen av Liu Xiaobo. Her demonstrerer en menneskerettsgruppe i Hong Kong til støtte for fredsprisvinneren. Foto: AP
PROTESTER: Over hele verden har mennesker protestert mot fengslingen av Liu Xiaobo. Her demonstrerer en menneskerettsgruppe i Hong Kong til støtte for fredsprisvinneren. Foto: APVis mer

Politi stormet huset til kinesisk twitrer midt på natta

Fordi designeren i 20-åra støttet fredsprisvinner Liu Xiaobo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Fredsprisvinner Liu Xiaobo er fortsatt fengslet i Kina, mens kona Liu Xia sitter i husarrest. Xiaobo soner en fengselsdom på elleve år for å ha utarbeidet et manifest for å bedre menneskerettssituasjonen i Kina.

Det er svært tvilsomt om kinesiske myndigheter gir noen av dem mulighet til å komme til Oslo for å motta prisen 10. desember.

I går ble sågar et brev skrevet av Xia kjent, der hun ber over 100 dissidenter og menneskerettsaktivister om å ta imot prisen på vegne av ektemannen.

En Hongkong-basert gruppe har meldt at Xiaobos to brødre er villige til å representere prisvinneren under den høytidelige seansen i Oslo rådhus.

Ironisk Twitter-melding Samtidig fortsetter kinesiske myndigheter å slå hardt ned på intern støtte til Liu Xiaobo. The Guardian melder i dag at politi stormet huset til Mou Yanxi, en kvinne i 20-åra, klokka halv tre om natta. Mou hadde uttrykt ønske om å demonstrere til støtte for fredsprisvinneren.

Politiet beslagla kvinnens mobil og PC, men lot henne dra hjem, sier en venninne av henne til den London-baserte avisa.

Det er en pågående grensekonflikt mellom Japan og Kina, og Mou kommenterte ironisk at det skulle være en anti-japansk demonstrasjon.

Mous Twitter-melding var som følger: Hvis det virkelig er en anti-japansk demonstrasjon i Chongqing, vil jeg komme med et banner der det står «Gratulerer, onkel Xiaobo!»

Utarbeidet charter Zhang Shijie, en blogger i byen, sier til The Guardian at hvis slike kommentarer fører til at man blir avhørt av politiet og mister mobil og PC, vil alle tilslutt bli arrestert.

Charteret som førte til at Liu Xiaobo ble fengslet, innebærer en rekke demokratiske reformer i Kina, samt økt respekt for menneskerettigheter. Kina mener Xiaobo er en kriminell og har latt seg provosere av Nobelkomitéens tildeling.

Også en rekke nordmenn har kritisert prisen, siden de mener det blir galt å kritisere Kina når landet har løftet flere hundre millioner mennesker ut av fattigdom de siste tre tiårene. I dag lanserte forøvrig Kina sitt nye superraske tog, samt fullførte byggingen av verdens største demning.

Liu Xiaobo og Liu Xia. Foto: AFP
Liu Xiaobo og Liu Xia. Foto: AFP Vis mer