Politi-topper etterforskes

ARENDAL (Dagbladet): En politistasjonssjef, en lensmann og en lensmannsførstebetjent fra Aust-Agder skal etterforskes av Sefo. Grunnen er at polititoppene hadde skuddklare revolvere da de i fjor stormet et hus for å arrestere en ubevæpnet mann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etterforskningsorganet vil undersøke om polititoppene brøt loven da de med våpen i hånd stormet huset og la en ubevæpnet mann i jern.

- Det vil ikke være riktig av meg å gå nærmere inn på hvilke etterforskningsskritt som vil bli tatt, sier Sefo-leder, byrettsdommer Yngve Svendsen i Kristiansand til Dagbladet.

Arendalsmannen Rolf Kleven (40) har anmeldt politiet for uforstand i tjenesten, skadeverk og tyveri.

Lovbruddene skal ha skjedd da Kleven skulle pågripes etter å ha skutt i lufta med en startpistol. Han avfyrte skuddene for å skremme folk han trodde gjorde hærverk på en bil.

Politiet ransaket huset. Ifølge Kleven skal de også ha gått så brutalt til verks at flere ting i huset ble ødelagt.

- Jeg var redd for å bli skutt. En lensmannsbetjent siktet mot hodet mitt fra kloss hold. Synet av de blanke kulene i revolver-tønna har brent seg fast i minnet, sier Kleven.

Misforsto

Det viste seg at Kleven misforsto situasjonen da han trodde han skremte bort pøbler. Det var nemlig bygdas lensmann og en servicemann fra Viking Redningstjeneste som sto bak bråket.

De holdt på med en utleggsforretning og strevde med å få en personbil opp på kranbilen.

Han mener politiet oppfattet situasjonen som mye mer dramatisk enn det var grunnlag for. Dermed oppførte de seg slik at de utsatte omgivelsene for unødig fare, hevder Kleven.

Advokat Bjarne Gjørven, Arendal, mener det er brudd på politiets våpeninstruks å sikte på en ubevæpnet mann. - I tillegg er det veldig farlig. Det hender at våpen går av, sier han.

Et mareritt

40-åringen, som er tidligere straffedømt, legger ikke skjul på at han opp gjennom årene ikke alltid har holdt seg på den rette siden av loven.

- Men jeg skal vel ikke behandles rettsløst av den grunn, sier Kleven.

- Jeg har aldri vært så redd i hele mitt liv. Hendelsen forfølger meg. Jeg sover med lyset på. Flere ganger har jeg våknet av mareritt der jeg gjenopplever situasjonen og ser inn i tønna på politi-revolveren, sier han.

Tidligere hadde 40-åringen ei utelampe. Etter møtet med politiet har han anskaffet fem flomlyskastere som tennes med én gang noen nærmer seg huset.

LØSKRUTT: - Slik holdt jeg startspistolen da jeg fyrte av et skudd for å skremme det jeg trodde var pøbler som gjorde hærverk, sier Rolf Kleven.