Politi-torturister går fri

Abner Louima ble voldtatt med et kosteskaft av tre politimenn. Under ankesaken i USA ble de tre politimennene frikjent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En amerikansk ankedomstol forkastet torsdag domfellelsen av tre politimenn i en av landets groveste politivoldssaker. Mishandlingen av haitianeren Abner Louima i førte til opptøyer i New York i 1997.

Louima ble banket opp og maltraktert med et treskaft i endetarmen i politiets varetekt i 1997.

Politibetjent Charles Schwartz ble i 1999 funnet skyldig i å ha holdt Louima nede under udåden, mens to andre politimenn ble dømt for å ha løyet for å beskytte sin kollega.

Ankedomstolen mente imidlertid at advokaten som forsvarte Schwartz hadde en interessekonflikt i saken, og derfor ikke gjorde jobben sin godt nok. Dessuten mente de at juryen hadde fått informasjon de ikke skulle hatt. Domstolen bestemte at påtalemyndigheten må reise ny rettssak mot Schwartz.

Borgervernsaktivister er opprørt over dommen i ankesaken, og mener det vil føre til nye opptøyer og sivil ulydighetsaksjoner.

Domstolen omgjorde også dommene med de to politimennene som var funnet skyldig i mened, fordi det ikke var nok bevis. De to kan ikke stilles for retten igjen, slo domstolen fast.

Politimannen Justin Volpe tilsto å ha gjennomført overgrepet mot Louima under rettssaken i 1999. Han sa også at han hadde fått hjelp av en annen offiser, men juryen fikk ikke vite at han hadde sagt at dette ikke var Schwartz.

Louima ble i fjor tilkjent en rekorderstatning på over 80 millioner kroner av myndighetene i New York og politiets fagforening.

(NTB)

TORTUR:</B> Thomas Bruder (34), Charles Schwarz (34) og Thomas Wiese (37) ble dømt i forbindelse med mishandlingen av Abner Louima.
SKADET:</B> Innvandrer Abner Louima lå på sykehus i mange dager etter overgrepet. Det ble opptøyer i New York da mishandlingen ble kjent.