Politiadvokat: - Før politiet i det hele tatt kobles inn, kan foreldrene ha muligheten til å rydde, vaske og ødelegge bevis

- Barn har dårligere rettssikkerhet enn voksne, mener politiadvokat.

DÅRLIG RETTSSIKKERHET: Politiadvokat Christian Hatlo i Oslo politidistrikt mener barn har dårligere rettssikkerhet enn voksne. Foto: Ilja Hendel / SCANPIX
DÅRLIG RETTSSIKKERHET: Politiadvokat Christian Hatlo i Oslo politidistrikt mener barn har dårligere rettssikkerhet enn voksne. Foto: Ilja Hendel / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiadvokat Christian Hatlo mener saken hvor ei halvannen år gammel jente ble druknet i ei bøtte av sin egen mor etter instrukser fra mors kjæreste i England er et eksempel på hvor grundig etterforskning det kan kreves for å avdekke et drap på et lite barn. Og at barn har dårlige rettssikkerhet enn voksne.

- Det er ingen som kan snakke for dem. Og før politiet i det hele tatt kobles inn, kan foreldrene ha muligheten til å rydde, vaske og ødelegge bevis, sier han.

- Må være rimelig sikker

Det er politiadvokatene som til slutt tar avgjørelsen om et foreldrepar skal siktes for å ha drept sitt eget barn.

- Du må være rimelig sikker før du bestemmer deg for å gå til pågripelse av noen som nettopp har mistet barnet sitt. Du skal treffe den riktige avgjørelsen der og da. Du tenker automatisk på at stempelet foreldrene vil få på seg uavhengig av hvordan saken ender, og at det vil få konsekvenser for resten av livet deres. Men vi må gjøre det i de sakene hvor vi mener bevisene tilsier det. Små barn har krav på et rettsvern, sier Hatlo.

Oslo-politiet har brukt erfaringene fra drukningssaken i arbeidet med å heve kvaliteten på etterforskningen av saker hvor barn dør brått.

Politietterforsker Thomas Kvalnes, som var hovedetterforsker i drukningsdrapet, mener juristene i sakene har en avgjørende rolle:

ETTERFORSKERE: Ingebjørg Hansen og Thomas Kvalnes etterforsket saken der ei jente ble druknet i en bøtte. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
ETTERFORSKERE: Ingebjørg Hansen og Thomas Kvalnes etterforsket saken der ei jente ble druknet i en bøtte. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- I denne typen saker er vi som etterforskere helt avhengig av å ha politiadvokater/ påtaleansvarlige som er kompetente, trygge og tøffe nok til å tørre å ta ut en siktelse mot mor og/eller far. Derfor er vi heldige som har kompetente og dyktige jurister i et etablert fagmiljø.

- Ikke vent på obduksjonsrapporten

Etterforskerne selv frykter mange kan bli for forsiktige i saker med døde barn.

Kvalnes sier han også frykter mange etterforskere har en tilnærming der de venter på svarene fra den foreløpige obduksjonsrapporten før de avgjør om de skal starte iverksette videre etterforskning.

- Da har verdifull tid og potensielle spor og beviser gått tapt. Obduksjonsrapporter gir heller ikke alltid entydlige svar, og vil alene kunne fungere dårlig som beslutningsgrunnlag for hvorvidt det skal startes drapsetterforskning eller ikke.

- Det tar litt tid å få det. Og det er ikke nødvendigvis slik at det ikke har skjedd noe straffbart, selv om det ikke kommer fram noe mistenkelig i obduksjonsrapporten, noe drukningssaken også er et godt eksempel på, sier Kvalnes.