Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiagent ble venn med Munch-raner

Levde undercover som ranerens nabo i nesten ett år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En politiagent brukte nesten et år på å utvikle et fortrolig vennskap med mannen politiet tror var den tredje Munch-raneren, ifølge VG.

Målet med det risikofylte undercover-oppdraget var å lure opplysninger om ranet ut av 27-åringen. Planen fungerte til gagns, ifølge kilder i politiet VG har snakket med.

27-åringen skal blant annet ha fortalt om hvordan ranerne måtte gjøre tre forsøk før de gitt til aksjon mot Munch-museet. Den første gangen måtte ranet avlyses fordi en av ranerne fikk diaré. Den andre gangen førte en misforståelse til at ranerne møtte opp på forskjellige steder.

Under det tredje forsøket samlet de tre mennene seg utenfor museet, hvor de oppdaget at de hadde glemt igjen en avbitertang, ifølge opplysningene 27-åringen skal ha røpet til politiagenten. De valgte likevel å slå til, men måtte bruke makt for å få de verdensberømte maleriene ned fra veggen uten tang.

Undercover-agenten skal ha diktet opp en fiktiv livshistorie og levd et dobbeltliv som 27-åringens nabo i nesten et år. VG beskriver operasjonen som en av norgeshistoriens mest spektakulære etterforskningsoperasjoner.

Politiinspektør Iver Stensrud i Oslo kan bekrefte så mye som at Munch-saken ga politiet mulighet til å prøve de fleste metodene de har mulighet til å bruke.

27-åringen døde av det som trolig var en heroinoverdose 3. november i år.

(NTB)

BLE FORTROLIG MED RANER: Politiagenten hadde som oppdrag å bli en av Munch-ranernes fortrolige venn. Det innebar at han levde under falsk identitet i nesten ett år. Foto: Scanpix
BLE FORTROLIG MED RANER: Politiagenten hadde som oppdrag å bli en av Munch-ranernes fortrolige venn. Det innebar at han levde under falsk identitet i nesten ett år. Foto: Scanpix Vis mer
FORTALTE OM RANET: 27-åringen, som politiet mener er identisk med denne bevæpnede Munch-raneren, fortalte politiagenten om de tre forsøkene på å stjele maleriene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!