Politiagent heroin-tiltalt

I drøyt tre år var 24-åringen agent for Oslo-politiet og tystet på en rekke kriminelle i Oslos underverden. Nå er politiagenten selv tiltalt for grov narkotikaforbrytelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

og JØRGEN TANGNES

Informanten hevder han har fått 200000 kroner fra Oslo-politiet, og at politiet utstyrte ham med leiebil trass i at han ikke hadde førerkort.

Etter det Dagbladet erfarer, har opplysninger fra den 24-årige kosovoalbaneren ført til at flere personer er dømt til lange fengselsstraffer. Han har gitt mest opplysninger om narkotikasaker, men har også tystet om grov vinningskriminalitet og bankran.

Drakk øl med politiet

Politiagenten ble «kompis» med sine to viktigste kontakter i Oslo-politiet. Han både drakk øl og spilte tennis med tjenestemenn fra Oslo politidistrikt. Han skal også ha blitt påspandert en Danmarks-tur, og skal ha fått en klokke i belønning etter at opplysninger han ga førte til oppklaring av et klokketyveri. Totalt hevder han å ha fått 200000 kroner i betaling for informasjonen han ga politiet i Oslo.

Ved en anledning utstyrte Oslo-politiet ham med leiebil og mobiltelefon og sendte ham til Hamar for å skaffe opplysninger i en sak. Politifolkene som var oppdragsgivere skal ha visst at han ikke hadde førerkort.

I den omfattende tiltalen som nå behandles i Oslo byrett er han tiltalt for 22 tilfeller av kjøring uten førerkort.

Ble en farsfigur

Den ene politimannen som hadde kontakten med kosovoalbaneren, skal ha innrømmet at han ble som en farsfigur for 24-åringen.

24-åringen har påstått at politikontaktene ba ham om å holde seg unna narkotika, kriminalitet og ran, men at han ellers fikk gjøre som han ville.

Statsadvokat Kristian Nicolaisen, som er aktor i saken mot 24-åringen, innrømmer overfor Dagbladet at politiets tette bånd til kosovoalbaneren har vært uheldig.

- Jeg synes dette har pågått litt for lenge og at kontakten har blitt litt for nær, sier Nicolaisen.

Han understreker at han ikke mener noen av de involverte polititjenestemennene har opptrådt på en straffbar måte.

- Politiets kontakt med denne informanten har blitt grundig etterforsket av Sefo. De henla saken som intet straffbart forhold, sier Nicolaisen.

Politiet begynte å bruke informanten på et tidspunkt da kosovoalbanere styrte det meste av herointrafikken her i landet. Derfor ble han et svært viktig våpen i kampen mot de kosovoalbanske heroinligaene.

Fant kokain

Men høsten 1998 ble 24-åringen arrestert, og under ransaking ble det funnet en halvt kilo kokain i leiligheten hans i Oslo. Han er også tiltalt for å ha oppbevart nesten ett kilo heroin, og for omfattende vinningskriminalitet. Under etterforskningen av narkotikasakene begynte kosovoalbaneren uoppfordret å forklare seg om sitt forhold til navngitte personer i Oslo-politiet.

jorgen.tangnes@dagbladet.no

svein.ove.soreide@dagbladet.no