Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiagent tatt for NAV-svindel

David Jakobsen (33) er tiltalt for økonomisk kriminalitet i millionklassen.

TILTALT: Terrormistenkte David Jakobsen og advokat Kjell T. Dahl og Rene Ibsen etter at David Jakobsen ble løslatt fra fengslet i Oslo. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
TILTALT: Terrormistenkte David Jakobsen og advokat Kjell T. Dahl og Rene Ibsen etter at David Jakobsen ble løslatt fra fengslet i Oslo. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge tiltalen hevet 33-åringen NAV-penger også i en periode han var informant for Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) i terrorsaken hvor PST pågrept tre mann i juli 2010. De ble seinere tiltalt. 33-åringen var PST-informant fra november 2009.
Jakobsen ble i vinter i Oslo tingrett frikjent for å ha inngått terrorforbund og planlagt bombeattentat. De medtiltalte Mikael Davud og Shawan Bujak ble funnet skyldige, og dømt til fengsel i henholdsvis sju og tre og et halvt år. Jakobsen ble imidlertid dømt for å ha kjøpt et stoff som er en sentral ingrediens i en bombe kalt "Satans mor". Riksadvokaten har anket frifinnelsen av 33-åringen.

Falsk forklaring
I økokrimsaken er Jakobsen tiltalt for å ha svindlet NAV for 668.000 kroner. Dette har skjedd over en periode på to år, fra 30. juni 2008  til 12. juli 2010. PÅ det tidspunktet ble han varetektsfengslet i terrorsaken. 33-åringen skal ha forledet NAV til å utbetale seg sykepenger, rehabiliteringspenger og arbeidsavklaringspenger. 33-åringen opplyste til NAV at han ikke hadde arbeid og/eller inntekt i perioden. Det var feil. Jakobsen er i den forbindelse tiltalt for å ha gitt falsk forklaring overfor NAV.

Boligkjøp
33-åringen er videre tiltalt for grovt heleri. Ifølge tiltalen ga han forut for onsdag 1. mai 2010 kona si 684.000 kroner. Pengene ble satt inn på konto. Det nasjonale statsadvokatembetet, som har tatt ut økokrimtiltalen, mener pengene var utbytte fra en eller flere straffbare handlinger han selv hadde begått. Pengene skulle overføres til eiendomsmegler for kjøp av bolig.
Jakobsen er samtdig tiltalt for grov økonimisk utroskap. Millionbeløp passerte gjennom hans firma mot at han sjøl fikk honorar. 33-åringener også tiltalt for brudd på bokføringsloven.

Samarbeid
33-åringens forsvarer, advokat Rene Ibsen, sier til Dagbladet at tiltalepunktene delvis bygger på klientens egen politiforklaring, og at det er strid mellom partene når det gjelder det faktiske.
- Min klient har samarbeidet med politiet, sier Ibsen.
Terrorsaken starter i lagmannsretten i neste uke. Skulle resulatet blir det samme for Jakobsen i lagmannsretten som i tingretten, må han imidlertid påregne en strengere straff i økokrimsaken enn i terrorsaken. Økokrimsaken starter i tingretten i november.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media