Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiaksjon etter Stockholm-angrepet

Mot asbest-fabrikk. 

POLITIET JOBBER VIDERE: Fortsatt arbeides det med å få alle brikkene på plass etter terroren rammet Sverige på fredag. Foto: AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
POLITIET JOBBER VIDERE: Fortsatt arbeides det med å få alle brikkene på plass etter terroren rammet Sverige på fredag. Foto: AFP PHOTO / Odd ANDERSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet fortsetter å slå til mot steder som har forbindelse til den 39-årige usbekeren som mistenkes for angrepet i Stockholm fredag.

Mannen som svenske medier identifiserer som Rakhmat Akilov, skal i avhør ha tilstått å ha utført angrepet som kostet fire menneskeliv. Opplysningen kommer fra anonyme politikilder og er så langt ikke offisielt bekreftet.

Natt til mandag gikk politiet til aksjon mot en bedrift i Sollentuna hvor Akilov skal ha vært inne til jobbintervju i 2016.

- Jeg synes det er bra at politiet ikke lar noe være ugjort, men sjekker opp alt. Og han har jo en slags kobling til selskapet ettersom han var inne på intervju, sier bedriftslederen til Aftonbladet.

ANGREPET I STOCKHOLM: Politiet kom ut med detaljer om den mistenkte i angrepet i Stockholm fredag 7. april. Video: NTB Scanpix Vis mer

En tidligere kollega av Akilov sier han fikk sparken fra saneringsbedriften de to jobbet i for noen måneder siden fordi han sov på jobben.

- Vi jobber med asbest. Det er ikke et miljø å sovne i, fortalte ekskollegaen.

Forbedret tilstand

De fire som ble drept i angrepet ble søndag identifisert. Det var en svensk jente i skolealder, en kvinne fra Uddevalla, en 41-årig britisk mann og en kvinne fra Belgia. Tre av dem døde i Drottninggatan, og den siste omkom på sykehus.

Tilstanden til to av de mest alvorlig sårede er forbedret, meldte lokale medier søndag kveld. Totalt er ni personer innlagt på intensivavdeling, men kun to av dem anses å ha kritiske skader, mot tidligere fire. Søndag ble et barn som var innlagt med alvorlige skader skrevet ut fra sykehus.

PÅGRIPELSE: I 17-tida lørdag ettermiddag slår sivilt og uniformert politi til mot en hvit bil på Kungsholmen i Stockholm. I videoen ser du politiet knuse et vindu på bilen, før de pågriper to personer som seinere skal ha blitt kjørt bort. Video: Expressen Vis mer

Skulle utvises

39-åringen skulle utvises og var ettersøkt av politiet. Statsminister Stefan Löfven uttrykte frustrasjon over at politiet ikke hadde sendt ham ut etter at han fikk endelig avslag på asylsøknaden i fjor sommer. Han fikk da fire uker til å forlate landet, og han ble etterlyst i februar da politiet ikke var i stand til å iverksette utvisningsvedtaket.

Han ble pågrepet fredag kveld, og han hadde da tydelige skader fra en brann i førerhuset etter at han hadde kjørt inn i kjøpesenteret Åhléns samme ettermiddag. Han må begjæres varetektsfengslet senest ved lunsjtider tirsdag, etter svensk kriminallovgivning.

Også en annen person er pågrepet i saken, men med lavere grad av mistanke enn mot 39-åringen.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Terrorsmitte

Akilov har uttrykt sympati for ekstremistgruppen IS og andre ekstremistiske organisasjoner, sier Jonas Hysing i svensk politi. Ifølge Aftonbladet har mannen lagt ut propagandavideoer for IS på sin Facebook-side.

Terrorekspert Carsten Bagge Laustsen ved Aarhus universitet sier de blodige angrepene med kjøretøy man har vært vitne til i Nice, Berlin, London og nå i Stockholm, kan virke inspirerende på personer som allerede har vilje til å begå terror.

- Terroren smitter, men det mest sentralene er fortsatt villigheten, sier han til Ritzau. Tidligere operativ sjef i den danske etterretningstjenesten, Frank Jensen, sier det var riktig av norske PST å forhøye beredskapen.

-Sett i lys av hvordan situasjonen i Europa har utviklet seg og de seneste angrepene, enten om det er snakk om smitteeffekt eller ikke, så er det i hvert fall grunn til å frykte at det kan komme flere angrep fra radikaliserte, sier han.

(NTB)

BRUKER KJØRETØY SOM VÅPEN: Angrepet i Stockholm er det siste av flere lignende angrep på kort tid. Video: CNN Vis mer