Politiaksjon mot demonstrantene i Geziparken

Tyrkisk opprørspoliti tok lørdag kveld i bruk vannkanoner og tåregass for å tømme Geziparken i sentrum av Istanbul for demonstranter.

VANNKANONER: Tyrkisk opprørspoliti tok lørdag kveld i bruk vannkanoner og tåregass for å tømme Geziparken i sentrum av Istanbul for demonstranter. Foto: AFP/OZAN KOSE/NTB SCANPIX
VANNKANONER: Tyrkisk opprørspoliti tok lørdag kveld i bruk vannkanoner og tåregass for å tømme Geziparken i sentrum av Istanbul for demonstranter. Foto: AFP/OZAN KOSE/NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiaksjonen startet kort tid etter at statsminister Recep Tayyip Erdogan holdt en tale i hovedstaden Ankara hvor han ba aksjonistene som har slått leir i Geziparken, om å forlate stedet, melder NTB.

- Jeg sier det klart: Taksimplassen må evakueres. Hvis ikke, vet dette landets sikkerhetsstyrker hvordan de skal evakuere den, sa Erdogan.

Nyhetsbyrået AFP skriver også at Erdogan varslet en større demonstrasjon i morgen (søndag) i Istanbul.

Full konflikt Dermed er det igjen full konflikt mellom tyrkiske myndigheter og en gruppe demonstranter som har slått leir i Geziparken ved Taksimplassen i sentrum av Istanbul i et forsøk på å redde parken.

I dag skriver Dagbladet at parkens skjebne nå ligger hos en domstol.

Statsminister Recep Tayyip Erdogan møtte seint torsdag kveld 16 av demonstrantene. Det overraskende møtet, som varte i fire timer i statsministerboligen i Ankara, var det andre på to dager.

Varsler folkeavstemning Erdogan og det regjerende Rettferds- og Utviklingspartiet (AKP) vil bøye seg for en kjennelse fra en domstol, som midlertidig utsetter arbeidene med å bygge en kopi av et osmansk militæranlegg i Gezi-parken. Hvis en domstol legger ned et varig forbud mot utbygging i parken, vil parken bestå som før. Hvis domstolen gir tillatelse til utbygging, vil det bli holdt folkeavstemning om parkens framtid. Dette forklarte Hüseyin Çelik, en talsperson for AKP, etter det nattlige møtet.

-Tyrkia er en rettsstat. Det er umulig for den utøvende makta å gjøre noe ulovlig. Det finnes en kjennelse fra en domstol, og regjeringa må følge denne, sa Çelik.

I mellomtida vil ikke Gezi-parken bli rørt, la han til.

-Vi vil reagere positivt på dette positive standpunktet, sa Tayfun Kahraman, sekretær for Taksim Solidaritetsplattform.

Gruppa som møtte statsministeren besto av medlemmer av denne plattformen, som har ledet demonstrasjonene i parken fra første dag, samt åtte kunstnere som høylydt har forsvart dem.

Tidligere har Erdogan utfordret domstolen ved å stille spørsmål ved dens uavhengighet. Og han har forsvart planene om utbygging i parken som ugjenkallelige.