Politiaksjon mot liten slange

Brukte langkølle og muskler i stedet for hodet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fredag fikk politiet i Oslo en henvendelse fra en vettskremt mann som hadde funnet en ukjent slange i kjelleren sin.

20 år Andreas Thorsen tok turen ned i kjelleren til storebroren sin for å hente en pipenøkkel på en verktøyhylle. På hylla lå det noe han trodde var en lekeslange, og han tok tak i den for å fjerne den.

Da han berørte den, sprellet slangen og stakk tungen ut av munnen.

- Broren min ble vettskremt og skrek alt han maktet, sier Tor Henrik Thorsen (23) til Dagbladet.no.

Rykket ut

Siden ingen visste hva slags slange det var eller hvem som eide den, ble løsningen å tilkalle politiet. De rykket mannsterkt ut med tre politifolk, utstyrt med skjold, stort mot og langkøller.

De to første som kom til stedet visste verken hva slags skremmende reptil de hadde å gjøre med eller hvordan de skulle ta seg av slangen.

- De valgte å spraye pepperspray på den. Men da ble den bare mer hissig og gjemte seg oppå et skap, sier Tor Henrik Thorsen.

- Å bruke pepperspray på dyr, og spesielt slanger, er rett og slett idiotisk, sier pressetalskvinne Live Kleveland Karlsrud i Dyrevernalliansen.

- Pepperspray påvirker øyne, lunger og slimhinner. Slanger puster mindre enn mennesker og har ikke samme type slimhinner. Om man utsetter en slange for pepperspray reagerer den ikke så kraftig fysiologisk, men derimot reagerer den psykologisk på en mye sterkere måte, sier Kleveland Karlsrud.

Ufarlig orm

En veterinær fra Mattilsynet ble tilkalt til boligen, men før hun kom frem ringte politiet og fortalte at de hadde gjort kort prosess og slått ihjel slangen med en av politiets langkøller.

- Politiet har dummet seg ut og brutt flere lover, men jeg tror likevel ikke saken vil få noen følger for polititjenestemennene. De vil sikkert hevde at de oppfattet situsjonen som en nødsituasjon og brukte sine utvidede fullmakter, sier Kleveland Karlsrud.

- Det var ikke en hoggorm, fordi den hadde ikke de karakteristiske kjennetegnene. Politiet som tok med seg slangen etter den flere timer lange slangeaksjonen mente det måtte være en pytonslange, sier Tor Henrik Thorsen til Dagbladet.no.

Mattilsynet har i dag tatt en kikk på slangeliket.

- Det var ikke noen giftig hoggorm, heller ikke noen pytonslange.

- Hva var det da?- Det var en helt uskyldig buorm på 60-70 centimeter. Den er overhodet ikke farlig, sier Oddrun Espelund i Mattilsynet til Dagbladet.no.

Barnekunnskap

- Jeg er overrasket at politiet ikke klarte å identifisere en buorm. Det er jo noe man lærer på barneskolen og er grunnleggende kunnskaper, sier Live Kleveland Karlsrud.

Nylig ble to hunder, som var innestengt i en bil gasset med pepperspray av politiet i Stavanger. De ble helt krakilske og ble til slutt skutt.

- Om de lærer å bruke pepperspray mot dyr på politihøgskolen er de helt på jordet, sier Kleveland Karlsrud.

Hennes organisasjon har tilbudt politiet et kurs i hvordan man oppfører mot ukjente dyr. Politiet i Sverige har tatt et slikt kurs. - Det virker ikke som om politiet har lært noe etter episoden i Stavanger og hvordan de forholder seg til dyr, sier talskvinnen for Dyrevernsalliansen.

Forsvarer fremgangsmåten

- Jeg har fått opplyst at familien i huset var redd for å ha en ukjent slange i sitt eget hjem. Polititjenestemennene mente det tok for lang tid før en veterinær var på plass, og valgte da å ta livet av slangen med en langkølle, sier leder for ordensavsnittet på Manglerud politistasjon, Geir Sandvold.

Han opplyser at tjenestemennene på stedet ikke visste hva slags slange det var snakk om, og at man måtte gå ut fra at den var farlig.

- Hvorfor brukte dere pepperspray mot slangen?

- Vi valgte den metoden først og tenkte det var forsøket verdt, sier Sandvold.

Han mener politiet på stedet handlet helt riktig ut fra situasjonen, og understreker at politiet kan veldig lite om slanger.

UFARLIG: Slangen som ble funnet var en buorm, som er helt ufarlig. Om sommeren plukker barn dem opp fra gresset og leker med dem.