Politiaksjon mot Valentin-feiring

Politiet i Iran viser ingen nåde: alt som minner om feiring av Valentin-dagen skal fjernes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Feiringen av Valentine's Day sprer seg ut over verden. Men i Iran møter kjærlighetsdagen motbør fra myndighetene. Hjerte- og blomsterdekorasjoner er beordret fjernet. Det samme er bilder og kort av kyssende par. Fra religiøst hold blir svineriet regnet som et uttrykk på vestlig dekadanse.

I går ble flere butikker i Teheran rett og slett stengt av sedelighetspolitiet. Andre slapp unna med påbud om å fjerne bilder av omfavnende par og annet «fordervende materiale» fra utstillingvinduene.

- Mandag kom politiet her og ga meg 48 timer på å stenge butikken. Det betyr at jeg kommer til å gå konkurs, sier en eitrende sinna butikkeier Hanid Mahdavi til Associated Press. (Assistenten hans fortsatte likevel å selge Valentine-kort til forbipasserende ungdom da han snakket med nyhetsbyrået.)

Aksjonen ser ut til å være konsentrert om den nordlige delen av hovedstaden. Det er her de rikeste bor, velstanden sørger for at de lettere kommer i kontakt med vestlig kultur og dens materielle goder.

Iran slites i maktkampen mellom det ortodokse presteskapet og de mer liberale politikerne, med president Mohammad Khatami i spissen. Fremdeles er det de religiøse arvtakerne etter Ayatolla Khomeini som får det siste ordet i styre og stell.

<B>I FJOR: </B>I fjor gikk salget av Valentin-effekter strykende i Teheran. Nå er det stopp.
<B>HAKKENDE GAL: </B>Også andre religiøse aktivister går til angrep på hva som blir ansett som synd & skam. Her går en aktivist fra det hinduistiske Shiv Sena-partiet i India til angrep på en veggreklame i Bombay i forkant av fjorårets feiring.