Politiaksjon mot Valentin-feiring

Politiet i Iran viser ingen nåde: alt som minner om feiring av Valentin-dagen skal fjernes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Feiringen av Valentine's Day sprer seg ut over verden. Men i Iran møter kjærlighetsdagen motbør fra myndighetene. Hjerte- og blomsterdekorasjoner er beordret fjernet. Det samme er bilder og kort av kyssende par. Fra religiøst hold blir svineriet regnet som et uttrykk på vestlig dekadanse.

I går ble flere butikker i Teheran rett og slett stengt av sedelighetspolitiet. Andre slapp unna med påbud om å fjerne bilder av omfavnende par og annet «fordervende materiale» fra utstillingvinduene.

- Mandag kom politiet her og ga meg 48 timer på å stenge butikken. Det betyr at jeg kommer til å gå konkurs, sier en eitrende sinna butikkeier Hanid Mahdavi til Associated Press. (Assistenten hans fortsatte likevel å selge Valentine-kort til forbipasserende ungdom da han snakket med nyhetsbyrået.)

Aksjonen ser ut til å være konsentrert om den nordlige delen av hovedstaden. Det er her de rikeste bor, velstanden sørger for at de lettere kommer i kontakt med vestlig kultur og dens materielle goder.

Iran slites i maktkampen mellom det ortodokse presteskapet og de mer liberale politikerne, med president Mohammad Khatami i spissen. Fremdeles er det de religiøse arvtakerne etter Ayatolla Khomeini som får det siste ordet i styre og stell.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer