Politiaksjon stanser utvisninger

Mer enn tusen utlendinger som skal sendes ut av landet, går omkring i Oslos gater. Kriminelle som ikke kan varetektsfengsles, slippes rett ut igjen blant vanlige folk. Politiet får ikke betalt for å følge dem på flyet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden november har det nesten ikke gått noen transporter ut av Norge. Personer som skal sendes ut av Norge med fly, må i de fleste tilfeller ledsages av politifolk. Dette er av hensyn til sikkerheten om bord på flyene og fordi myndighetene i transittlandene ikke tar sjansen på at de uttransporterte plutselig søker asyl eller forsvinner før de blir satt på neste fly.

Blant dem som skal sendes ut, er:

 • Asylsøkere
  Kriminelle etter endt soning
  Personer som oppholder seg ulovlig i Norge.

  Reiser ikke langt


  Men de siste fire månedene er nesten ingen blitt ledsaget ut av landet. Årsaken er en strid om overtidsbetaling mellom

  Politidirektoratet

  (POD) og Utlendingsseksjonen ved

  Oslo Politikammer

  .

  Bakgrunnen for striden er at politibetjentene som ledsager de utviste, ikke får betalt for reisetida hjem til Norge etter at den utviste er fremme på bestemmelsesstedet. En hjemreise fra land i Afrika, Asia eller Sør-Amerika kan ta flere døgn.

  Denne overtida må politibetjentene ta av sin egen fritid - uten betaling.

  Da oppstår enda et problem: Hvis tjenestemennene ikke er på jobb under hjemreisen, er de heller ikke dekket av arbeidsgivers forsikring hvis det skulle skje noe underveis, som ulykker eller overfall.

  - Vi mener at det er selvsagt at vi er på oppdrag når Oslo Politidistrikt betaler billetten, sier Arne Jørgen Olafsen i

  Politiets Fellesforbund

  .

  Hovedtillitsvalgt Jan Kevin Brunvoll ved Utlendingsseksjonen tror ikke på noen snarlig løsning.

  - Det har vært en tøff tid. Dette påvirker arbeidsmiljøet, sier Brunvoll.

  Bare 8.00 til 16.00


  Siden november har derfor politibetjentene krevd at uttransporteringen skal foregå i arbeidstida. I løpet av en åtte timers arbeidsdag er det bare tid til korte flyturer for eksempel til Stockholm eller København. Men politiet har flere hensyn å ta: De har ansvar for at asylsøkere og utviste ikke forsvinner underveis. Derfor det gå direktefly videre til bestemmelsesstedet fra Stockholm eller København. Hvis ikke, må politiet følge de utviste videre på reisen. Dét har de ingen mulighet til hvis de skal være tilbake i Oslo innen arbeidsdagens slutt.

  Dermed er et stort antall utviste ikke blitt sendt ut av landet. Statistikken viser at antallet utsendinger frem til februar har økt, men i disse tallene inngår også alle de som reiser ut frivillig uten følge av politiet.

  - Vi har ikke notert tallet på dem vi ikke får ut, sier Knut Øvregård, som er avdelingssjef for den sentrale effektueringsenheten ved Oslo Politidistrikt.

  - Det kan være snakk om hundrevis eller tusenvis av personer som ikke blir sendt ut, sier kilder til Dagbladet.no. Tall som UDI har fått fra politiet, viser at det dreier seg om rundt 2000 personer.

  Reisenekten førte blant annet til at tre polititopper selv måtte følge lillebroren til drapsdømte Hassan Zedini til Tunis da han var ferdig med soningen i desember. Det hadde vært et stort prestisjenederlag for politiet hvis de ikke hadde klart å sende mannen ut.

  Kriminelle i Oslos gater


  De som er utvist og venter på transport, går fritt omkring i mellomtiden. Domstolene har ikke grunnlag for å varetektsfengsle dem, spesielt ikke når personene uansett ikke blir fraktet ut av landet i overskuelig fremtid.

  - Du kan ikke arrestere noen fordi norske myndigheter ikke klarer å sende dem ut av landet, sier Brunvoll.

  Ledelsen har prøvd å beordre politibetjentene til å følge de utviste på flyene, men tjenestemennene er ikke pliktig til å reise hvis de har personlige grunner til å si nei. Eksempler er syke barn eller egen helse. I praksis har betjentene sagt nei til alle transporter utenfor arbeidstid de siste fire månedene. Dagbladet.no kjenner til at ledelsen har truet med å anlegge personalsak ved flere tilfeller.

  Den siste uka har det heller ikke blitt foretatt transporter i arbeidstiden.

  - Vi bare beskytter fritiden vår. Ledelsen må finne ut hvordan de vil løse dette, sier hovedtillitsvalgt Jan Kevin Brunvoll til Dagbladet.no.