Politiaksjonen som gikk galt

AUSTBØ (Dagbladet): Politimennene skulle evakuere en person, da de ble skutt ned og drept. Hva som gikk galt, vet foreløpig ingen. I vel et halvt døgn var den lille øya utenfor Sandnessjøen beleiret av antiterror-politi, før drapsmannen overga seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vakthavende lensmannsbetjent i Alstahaug og Leirfjord fikk like etter klokka 16. 00 tirsdag beskjed om at en psykiatrisk pasient truet med å drepe. Angivelig skulle han drepe alle som kom nær barndomshjemmet på nordsiden av øya . Mannen - en tidligere ustraffet 46-åring - truet også med å ta livet av ansatte ved Nordland psykiatriske sykehus i Bodø.

Ni politimenn fra de nærliggende lensmannskontor rykket ut. De hadde fått bevæpningsordre fra politimester Knut Jensen i Mosjøen. De var iført stridsutstyr, blant annet skuddsikre vester.

Operasjonen ble ledet av lensmannsbetjent Trond Kristian Kirkeby.

Evakuerte

29 beboere ble evakuert. Mellom klokka to og tre natt til onsdag forsøkte Kirkeby og lensmann Sigurd Wang å ta seg til en nærliggende lærerbolig. De trodde at en yngre kvinne oppholdt seg der.
På vei til boligen ble de skutt ned og drept. Truffet av skudd fra en grovkalibret rifle - trolig en .308 magnum.

Pressetalskvinne Anne Severinsen bekreftet i går kveld at de to politimennene var i radioforbindelse med sine kolleger da de ble skutt ned og drept av en psykiatrisk pasient.

Beleiret

Hva som egentlig skjedde i de første timene etter drapene, er foreløpig uklart. Men en åtte mann stor antiterrorgruppe fra politiet i Mo i Rana ble umiddelbart kommandert til stedet.

De spesialtrente politisoldatene, iført fullt krigsutstyr, beleiret området hvor drapene skjedde.

Ti timer etter de fatale skuddene overga 46-åringen seg.

- Selve pågripelsen var udramatisk, sier politimester Bjørn Hareide.

Politi-kommandosoldatene ønsket i går ikke å snakke med media.
Lensmannsbetjentene som først rykket ut til øya, og var øyenvitner til drapene, var tydelig preget av den tragiske hendelsen da de dro fra øya i går kveld.
- Vi greier ikke å snakke med noen om dette nå. Det håper jeg blir respektert, sa Bjørnar Johansen til Dagbladet.

Seint i går kveld var Johansen og de seks andre politimennene som overlevde dramaet på øya i samtaler med kolleger og støtteapparat i Sandnessjøen.

Politiet begynte avhørene av 46-åringen ved 22-tida i går kveld, etter at en lege hadde undersøkt ham.

COMMANDOS:</B> Den lille bygda Austbø så i morgentimene i går ut som en beleiret øy i en krigssone. Få timer tidligere ble to politimenn skutt ned og drept, før politiets spesielle antiterrorgruppe kom fram.