Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politianmelder ikke brudd på dyrevernloven

Mattilsynet beordret avliving av 15 pelsdyr på stedet og ga 81 pålegg fram til oktober i år. Men ingen er politianmeldt for brudd på dyrevernloven.

IKKE POLITIANMELDT: Etter at Mattilsynet under kontroller tidligere i år fant dyr med store skader på kroppen, blant annet sår og avgnagde bein, skal de ikke ha anmeldt. Flere dyr ble derimot beordret avlivet raskt. Dette bildet er tatt av Nettverk for dyrs frihet og viser angivelig mink med hode- og nakkesår i Nord-Trøndelag.
IKKE POLITIANMELDT: Etter at Mattilsynet under kontroller tidligere i år fant dyr med store skader på kroppen, blant annet sår og avgnagde bein, skal de ikke ha anmeldt. Flere dyr ble derimot beordret avlivet raskt. Dette bildet er tatt av Nettverk for dyrs frihet og viser angivelig mink med hode- og nakkesår i Nord-Trøndelag. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dyrebeskyttelsen slapp søndag en brutal video og bilder av det de hevder er dyremishandling og syke dyr på en rekke norske pelsdyrfarmer. Siden har debatten om næringen og Mattilsynets rolle rast. Tall Dagbladet har fått utlevert viser at tilsynets inspektører i felt ved sju tilfeller det siste året har måtte avlive flere titalls dyr.

Likevel er bare én pelsdyrfarm anmeldt for brudd på dyrevernloven.

Seks av ti fikk kritikk En rekke partier på Stortinget ønsker å kutte de statlige subsidiene til næringen, men landbruksminister Lars Peder Brekk nøler, til tross for at han i 2009 stilte næringen overfor et ultimatum.

Den gang sa Brekk til NRK at Pelsdyrnæringa hadde «kniven på strupen. Om de ikke klarer å rydde opp, så står den politiske støtten for næringa for fall».

Samme år fikk seks av ti inspiserte pelsdyrfarmer kritikk for avvik og over 300 pålegg ble utstedt, ifølge tall fra Mattilsynet. Dagbladet får også opplyst at tilsynets inspektører så det nødvendig å avlive 15 dyr i løpet av to kontroller i 2010.

Disse fant sted i regionen Trøndelag og Møre og Romsdal. I 2009 avlivet inspektørene dyr ved hele fem inspeksjoner.

Ingen anmeldt Mattilsynet bekrefter over Dagbladet at bare ett tilfelle av brudd på dyrevernloven er politianmeldt i løpet av to år. I løpet av 2010 har ikke Mattilsynet politianmeldt én eneste pelsoppdretter, til tross for flere funn som krevde umiddelbar avliving av dyr som led.

I løpet av 101 kontroller fra nyttår og fram til utgangen av oktober fant Mattilsynet levende dyr med avgnagde kroppsdeler eller andre åpne sår på kroppen, opplyste landbruksministeren til Dagbladet søndag kveld.

- Det var blant annet dyr med store sår og skader på bein og halepartiet, sa Brekk.

Brekk beskrev videre hold av dyr med slike skader, og som vist på aktivistenes video, som «brudd på dyrevernloven».

«Vi politianmelder» Statistikken over politianmeldelser står i sterk kontrast til et leserinnlegg fra tilsynet i august, der daværende administrerende direktør Joakim Lystad understreker at tilsynet politianmelder alvorlige brudd på loven:

POLITIANMELDTE: Ni storfe måtte avlives i et fjøs i Skjåk i 2008. De sto med møkk opp til buken. Denne kua hadde en inngrodd kjetting rundt halsen og store verkebyller og åpent sår rundt halsen. FOTO: Knut Romsås Breden, Seniorinspektør / veterinær
Mattilsynet
POLITIANMELDTE: Ni storfe måtte avlives i et fjøs i Skjåk i 2008. De sto med møkk opp til buken. Denne kua hadde en inngrodd kjetting rundt halsen og store verkebyller og åpent sår rundt halsen. FOTO: Knut Romsås Breden, Seniorinspektør / veterinær Mattilsynet Vis mer

«Dyrevelferdsloven gir oss flere kraftige virkemidler overfor dyreeiere som ikke følger bestemmelser og pålegg. Vi kan frata en dyreeier retten til å holde dyr, og vi kan ilegge overtredelsesgebyr og tvangsmulkt. Vi politianmelder alvorlige brudd på loven.»

Innlegget stod på trykk i Rogaland avis 6. august og er brukt i Jærbladet 9. august, da også med tilsynsdirektør Kristina Landsverks signatur.

Bonde fikk bot Mattilsynet politianmelder langt oftere dyretragedier som involverer storfe eller gårdsdyr. Blant annet fikk en bonde i Skjåk nylig betinget fengsel og bot for å ha latt kyrne sine stå opp til magen i avføring og med store byller og inngrodde lenker rundt nakken.

- Det er vanlig å politianmelde grov vanskjøtsel av dyr, sier seniorinspektør og veterinær Knut Romsås Breden i Mattilsynet til Dagbladet.

Breden fant selv dyrene i 2008 inne i et avlåst fjøs. Bonden hadde nektet folk å gå inn i over lengre tid. Dyrene ble beordret avlivet.

Avliver - Mener vi at dyret lider i utrengsmål, og de er påført stor lidelse, så avliver vi. Det kan også være dyr som er avmagret, sier Breden.

- FANT DYR MED STORE SÅR: Landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) fortalte søndag at Mattilsynet fant dyr med store sår under kontroller tidligere i år. Foto: Lars Lindqvist / Dagbladet
- FANT DYR MED STORE SÅR: Landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) fortalte søndag at Mattilsynet fant dyr med store sår under kontroller tidligere i år. Foto: Lars Lindqvist / Dagbladet Vis mer

Han understreker at det er eieren av dyret som er ansvarlig for at det ikke lider. Noe annet er et brudd på dyrevernloven.

- Har eieren et dyr som er sykt, så plikter de å stelle det så det har det godt. Unnlater man å gjøre noe, så er det et brudd på dyrevernloven.

Breden understreker at det er viktig å se nyanser i materiale dyrevernaktivistene la fram søndag.

- En rev som ble avbildet i materialet hadde en betennelse på øyet. Vi sjekket med eieren av den aktuelle farmen og han hadde helsekort på den, det vil si at den ble sett på at veterinær og er under behandling, sier Brede.

Dyreaktivister reagerer Dyrebeskyttelsen frykter at Mattilsynets rapporter og virksomhet forleder offentligheten.

REAGERER: Odd Harald Eidsmo fra Dyrebeskyttelsen.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
REAGERER: Odd Harald Eidsmo fra Dyrebeskyttelsen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

- Tilsynet Mattilsynet utfører sikrer ikke at norsk pelsdyroppdrett drives med tanke på dyrene. Og man får et realistisk inntrykk av norsk pelsdyrnæringen. Dette misledende inntrykket er det som viderebringes til Stortinget, landbruksminister Lars Peder Brekk og til det norske folk, sier talsperson Odd Harald Eidsmo til Dagbladet.

At dyr avlives raskt på grunn av alvorlige skader, uten at forholdet politianmeldes, opprører. Dyrebeskyttelsen mener landbruksministeren bryter løftene han ga i fjor.

- Manglende anmeldser bekrefter inntrykket vi har av at Mattilsynet. Det finnes et mønster vi ser, der det tas hensyn til pelsfarmeren, ikke dyrene. Og dette bidrar Landbruksminister Brekk til, ved ikke å stå ved løftet om at den politiske støtten til næringen kom til å forsvinne dersom nye grove forhold dukket opp, sier Eidsmo.

- Samme regler Tilsynsdirektør Kristina Landsverks har nå ferie, men assisterende tilsyndirektør sier til Dagbladet at lista for å politianmelde lovbrudd blant pelsfarmere skal være den samme som hos andre næringer.

- Avgjørelsen tas i felt av inspektørene og det er de samme folkene som kontrollerer flere næringer, sier Ole Fjetland.

Han kan ikke svare på hvorfor Mattilsynet ikke har politianmeldt noen av funnene under inspeksjonene i 2010.

- Hvor ligger lista for å politianmelde vanskjøtsel av dyr?

- Dersom det vurderes som en alvorlig forsømmelse av dyreholdet, så politianmelder vi, sier Fjetland.

MÅTTE AVLIVE: Mattilsynets kontrollører måtte avlive en rekke dyr ved sju anledninger i 2009 og 2010. Foto: Nettverk for dyrs frihet. Tall: Mattilsynet
MÅTTE AVLIVE: Mattilsynets kontrollører måtte avlive en rekke dyr ved sju anledninger i 2009 og 2010. Foto: Nettverk for dyrs frihet. Tall: Mattilsynet Vis mer
SEKS AV TI FIKK ANMERKNINGER: Mattilsynet ga anmerkninger til seks av ti av de inspiserte dyreholdene i pelsdyrnæringa i 2009. Fem steder ble også dyr beordret avlivet raskt. Bare et sted ble politianmeldt. Kilde: Mattilsynet
SEKS AV TI FIKK ANMERKNINGER: Mattilsynet ga anmerkninger til seks av ti av de inspiserte dyreholdene i pelsdyrnæringa i 2009. Fem steder ble også dyr beordret avlivet raskt. Bare et sted ble politianmeldt. Kilde: Mattilsynet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!