Politianmelder og krever 150.000 kroner etter morens død

Forfatter Anne B. Ragde politianmelder bydelsansatte i Oslo, og krever 150.000 kroner i tapt arbeidsfortjeneste.

VED KISTA: Her er Anne B. Ragde ved morens kiste like før begravelsessermonien i Fossum kirke på Stovner i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VED KISTA: Her er Anne B. Ragde ved morens kiste like før begravelsessermonien i Fossum kirke på Stovner i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Natt til 27. mars døde Anne B. Ragdes mor Birte, i en alder av 80 år.
Nå politianmelder den kjente forfatterentre tre ansatte i Stovner bydel for grov uforstand og tjenesteforsømmelse.

Ensom død I den åtte sider lange anmeldelsen anklager hun dem for maktarroganse og likegyldighet.
Ragde gir de tre ansvaret for omplasseringen av moren til Furuset sykehjem. Der fikk hun etter Anne B. Ragdes mening en elendig behandling, og døde alene.
- Hadde hun vært på et sted som stod i forhold til hvor syk hun var, ville personalet ha plukket opp signalene om at hun lå på det siste, og tilkalt oss, eller sittet der selv, skriver Ragde i politianmeldelsen hun har sendt til Stovner politistasjon.

Tilsynssak De tre bydelsansatte vil ikke kommentere saken.
- Jeg har ikke mottatt dette, og må bare ta det til orientering, sier en av dem, avdelingsleder Bjørn Haraldsen. Han beklager hvis noen føler seg arrogant behandlet. Haraldsen sier at de bydelsansatte ikke kan kommentere fordi saken er meldt til Fylkeslegen, som har opprettet tilsynssak.

Vurderer dokumentar Ragde er dypt skuffet over helsevesenet, og skriver at det er «INGEN som tar et overordnet ansvar». Hun forteller at hun siden nyttår ikke har rukket stort annet enn å ta vare på sin dødssyke mor.

- Bydel Stovner skal ikke holdes ansvarlig for alt dette, men 1 måneds tapt arbeidsfortjeneste må de hefte for, skriver hun i politianmeldelsen, hvor hun reiser et krav på 150.000 kroner for tapt arbeidsfortjeneste.
Hun mener dette er et beskjedent krav, beregnet ut fra en gjennomsnittsinntekt på over to millioner kroner.

I en epost til Dagbladet skriver hun at pengene ikke skal gå til henne selv, men komme fortvilte pårørende til eldre til gode.
- Fortrinnsvis i Oslo, siden det er der jeg tror det er jævligst. skriver Ragde.

Hun vurderer også å la en eventuell erstatning gå til en dokumentarbok om temaet.

Rehabilitering Slik Dagbladet tidligere har skrevet, mener den kjente forfatteren at hennes mor, alvorlig syk av lymfekreft og hjertesvikt, led en for tidlig død på grunn av behandlingen hun fikk på Furuset sykehjem.

Det er likevel ikke sykehjemmet hun holder ansvarlig, men ansatte i Stovner bydel som hun mener sendte moren til et sted som ikke kunne følge henne godt nok opp.
 
«Selvstelt» Etter den andre cellegiftbehandlingen kom moren først til Stovnerskogen sykehjem, hvor Ragde skriver at hun fikk et stort og luftig rom og tilrettelagt bad og dusj.

- Så skjedde det fatale, skriver Ragde.
Etter at moren hadde greid å dusje seg alene, fikk hun et brev som var undertegnet av to av dem som nå er saksøkt.

«Du er nå bortimot selvstelt og det er viktig å motivere deg til egenomsorg. Du innvilges derfor et rehabiliteringsopphold på Furuset sykehjem», siterer Ragde fra dette brevet.

Seks kvadratmeter Birte Ragde skal ha blitt svært urolig over flyttingen, men ble likevel omplassert.

Det var etter at moren kom til Furuset sykehjem, at situasjonen for alvor ble vanskelig.

- Rommet var på 6 kvadrat. Det mobile oksygenapparatet var Stovnerskogens eiendom og således ikke med lenger, istedet satt hun tilkoblet et blytungt oksygenapparat, skriver Ragde.

Hun skriver også at rommet ikke hadde bad, men toalett uten støttearmlener i et skap i hjørnet.
- Det var én dusj på tyve pasienter, og det var et styr uten like, med det tunge oksygenapparatet på slep, skriver Ragde.

- Skal ut Ragde mener en viktig grunn til behandlingen hennes mor fikk er samhandlingsreformen som ble iverksatt i år. Hun skriver at reformen fører til at pasienter skal ut av sykehuset den dagen de ikke lenger får aktiv medisinsk behandling.

- Således kan gamle og syke ikke få lov til å oppholde seg på sykehuset, uansett hvor syke de er, skriver hun.

Ifølge Ragde er dette grunnen til at hennes mor i de tre ukene mellom hver cellegiftbehandling ble henvist til sykehjem.

- Lytter ikke Nå håper hun at politianmeldelsen vil føre til en opprydding.

BLODUTREDNING: Slik så beinet til Birte Solvej Ragde (80) ut etter et fall på toalettet. Etter seks blodoverføringer ble hun ifølge Anne B. Ragdes politianmeldelse sendt rett tilbake til Furuset sykehjem. Foto: Privat.
BLODUTREDNING: Slik så beinet til Birte Solvej Ragde (80) ut etter et fall på toalettet. Etter seks blodoverføringer ble hun ifølge Anne B. Ragdes politianmeldelse sendt rett tilbake til Furuset sykehjem. Foto: Privat. Vis mer

- Det er mange som det ikke blir lyttet til, både pasienter og pårørende, sier Anne B. Ragde til Dagbladet.

MOR: Anne B Ragdes mor Birte Solvej Ragde slik hun så ut da hun fortsatt kunne bevege seg utendørs. Avfotografering av foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MOR: Anne B Ragdes mor Birte Solvej Ragde slik hun så ut da hun fortsatt kunne bevege seg utendørs. Avfotografering av foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer