Frp-Aina Stenersen:

Politianmelder Twitter-parodi

Aina Stenersen slettet Twitter-kontoen sin på grunn av hets og trusler. Nå har det dukket opp en parodikonto som har tatt hennes gamle Twitter-navn.

POLITIANMELDER: Oslo Frps førstekandidat Aina Stenersen aksjonerte i helgen mot de nye bomstasjonene i Oslo. Samtidig var hun intetanende om at en parodikonto i hennes navn tvitret at byrådet knebler demokratiet siden bare seks Frp-ere hadde råd til å delta i demonstrasjonen .
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
POLITIANMELDER: Oslo Frps førstekandidat Aina Stenersen aksjonerte i helgen mot de nye bomstasjonene i Oslo. Samtidig var hun intetanende om at en parodikonto i hennes navn tvitret at byrådet knebler demokratiet siden bare seks Frp-ere hadde råd til å delta i demonstrasjonen . Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Det startet uskyldig. 29. april delte «Aina Stenersen» Aftenpostens sak om at Frp's innvandringsutvalg ønsker dobbel og firedobbel straff i utsatte områder.

Den første tweeten kom ikke med noen tekst eller ytterligere informasjon som skulle tilsi at dette var debuten til en parodikonto. Men de siste dagene har aktiviteten økt hos kontoen, som inntil i går heller ikke var tydelig merket med at det er en parodi.

Promoteres av Oslo Frp

Parodikontoen benytter seg også av Aina Stenersens tidligere Twitter-navn, som fortsatt står oppført på Oslo Frp's Twitter-side.

Da vi ringer leder Aina Stenersen i Oslo Frp er hun intetanende om parodien og at den er linket opp på Oslo Frp's side. Stenersen reagerer med vantro.

- Jeg slettet Twitter-kontoen min for å redusere mengden med hets og trusler. Jeg opplever dette som veldig grovt at de tar min identitet og later som om de er meg.

- De har tatt over mitt brukernavn og skriver i jeg-form, det er helt tydelig at de prøver å framstå som meg. Det er veldig mange som tror at det er jeg som skriver og reagerer på det som skrives. Vi ser veldig alvorlig på dette, sier Aina Stenersen til Dagbladet.

Video: Fredrik N. Filtvedt. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Krever kontoen slettet

Aina Stenersen og Fremskrittspartiet kommer nå til å be Twitter om å fjerne kontoen, siden mange ikke får med seg at det er en parodi.

En mann er tidligere blitt dømt for trusler mot Oslo-politikeren for trusler framsatt på nettopp Twitter. Stenersen omtaler mikrobloggtjenesten som «et sted det ikke er godt for meg å være» på grunn av mengden med hets. Stenersen har også slettet Instagram av samme grunn.

I den siste oppdateringen skriver «Aina Stenersen»: «Tre heldige FrP-velgere skal få sprenge hver sin bomstasjon om vi kommer til makta. Hver stemme du gir oss er et lodd i trekningen, så stem i vei!»

- Vi kommer absolutt til å melde kontoen til Twitter for å få den fjernet. Vi har også fått tilbakemeldinger på at det først ikke var tydelig at det var en parodi, sier Stenersen.

Endret navn

Dagbladet har vært i skriftlig kontakt med personen som driver kontoen. Vedkommende ønsker ikke å oppgi sitt virkelige navn og svarer heller ikke på om hen har tilknytning til et politisk parti.

- Kontoen er humoristisk ment, som en parodi og et skråblikk på Oslo-politikken. At kontoen til Oslo Frp lenker til den må de nesten svare for selv, skriver hen til Dagbladet.

Gjennom helgen var det flere som ikke forsto at kontoen er en parodi, det gjorde at personen bak gjorde det tydeligere i Twitter-biografien.

- Det har hele tiden stått i bio at den er en parodi, men jeg gjorde det enda tydeligere i går, da noen dessverre ikke skjønte det umiddelbart, skriver personen bak kontoen, som opplyser at hen ikke har tilknytning til noe politisk parti.

I løpet av samtalen med Dagbladet endrer også vedkommende navn på kontoen fra «Aina Stenersen» til «Aina "Parodi" Stenersen», for å gjøre det tydeligere for publikum at det ikke er den ekte Frp-politikeren som ytrer seg.

SNØBALLEN RULLER: Frode Myrhol startet partiet «Folkeaksjonen nei til mer bompenger» i Stavanger. De ligger an til å bli det kommende kommunevalgets store vinner. Hva er partiets politikk, og er de egentlig populister? Reporter: Jørgen Gilbrant / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Politianmelder

Det er ikke nok for Aina Stenersen, som tar saken til politiet.

- Kontoen er opprettet i april, og vedkommende endrer først navnet etter at Dagbladet tar kontakt - og ikke på eget initiativ. Det betyr også at kontoen har ligget ute og utgitt seg for å være meg i over en måned. Dette er info jeg tar med til politiet, sier Stenersen til Dagbladet.

Stenersen mener hun er utsatt for en identitetskrenkelse (straffeloven paragraf 202) ved at parodikontoen har utgitt seg for å være henne med hensikt å villede og påføre ulempe.

Personen bak Twitter-kontoen avviser at ikke kontoen har vært merket fra starten.

- Kontoen var merket som en parodikonto hele tiden. Min hensikt har aldri vært noe annet enn å lage et humoristisk skråblikk på Oslopolitikken. Om jeg ikke har truffet på det må jeg bare beklage, skriver vedkommende.

Etter at denne saken ble publisert har personen bak Twitter-parodien valgt å avslutte kontoen.