DUMPET: Private aktører har fått analysert giftinnholdet i gravemasser som er kjørt fra AF Decoms ophoggingsanlegg for utrangerte oljeinstallasjoner i Vats til et pukkverk 11 kilometer unna. Labanalysene viser høye verdier av tungmetaller. Foto: Privat
DUMPET: Private aktører har fått analysert giftinnholdet i gravemasser som er kjørt fra AF Decoms ophoggingsanlegg for utrangerte oljeinstallasjoner i Vats til et pukkverk 11 kilometer unna. Labanalysene viser høye verdier av tungmetaller. Foto: PrivatVis mer

Politianmeldt for dumping av giftig avfall

Miljøvernforbundet mener AF Decom har brutt loven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går skrev Dagbladet at miljøbevegelsen i Vindafjord er i harnisk etter at AF Decom, som driver et opphoggingsanlegg for utrangerte oljeinstallasjoner, har dumpet tonnevis med giftig gravemasse fra anlegget i et pukkverk 11 kilometer unna AF Miljøbase Vats.

Norges Miljøvernforbund har nå anmeldt AF Decom til Haugaland og Sunnhordland politidistrikt for det de hevder er dumping av «flere hundre tonn forurenset masse».

Private aktører i Vindafjord har tatt prøver av de dumpede gravemassene og sendt dem til et profesjonelt laboratorium for analyse.

Kvikksølv og sink Labanalysene viser at gravemassene fra anlegget inneholder en rekke giftige tungmetaller, deriblant kvikksølv. Det er også registrert sinknivåer på hele 3600 milligram per kilo.

«Massene består blant annet av asfalt med et tykt lag av metallaktig støv/sand», heter det i politianmeldelsen fra Miljøvernforbundet.

AF Decom er anmeldt for overtredelse av lovparagrafer i både forurensningsloven og straffeloven «i forbindelse med dumping av store mengder forurensede gravemasser».

- Dette viser at virksomheten AF Decom bedriver innerst i Vatsfjorden truer miljø og folkehelse, sier Ståle Jøtne i Norges Miljøvernforbund, avdeling Nedre Vats, til Dagbladet.

- Vi tok prøver Direktør Bengt Hildisch i AF Decom Offshore understreker at selskapet er svært opptatt av å ta vare på miljøet, og at selskapet etterstreber å leve opp til de miljøkrav som settes av norske myndigheter.

HOGGER OLJESKROT: AF Decom i Vats, Rogaland hogger opp gamle boreplattformer og oljetanker. Her er det maskinen "Hulken" som klipper opp gamle tanker.

Fotograf Tor Erik H. Mathiesen
HOGGER OLJESKROT: AF Decom i Vats, Rogaland hogger opp gamle boreplattformer og oljetanker. Her er det maskinen "Hulken" som klipper opp gamle tanker. Fotograf Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

- Vi foretok prøver av asfalten i februar for å sikre at denne ikke var forurenset, og dermed kunne benyttes til gjenbruk. Prøveresultatene viste at asfalten ikke inneholdt forhøyede verdier av tungmetaller, og vi har forholdt oss til disse resultatene. Derfor leverte vi asfalten til et godkjent mellomlager for gjenbruksasfalt, hvor den i en periode skal lagres. Hvis det er slik at vi nå er politianmeldt, stoler vi på at politiet gjør de nødvendige undersøkelser i denne saken, sier Hildisch til Dagbladet.

Hildisch sier AF Decom Offshore rapporterer til Klima- og forurensingsdirektoratet (Klif) når det gjelder prøvetaking og dokumentasjon. Bedriften holder seg godt innenfor de miljøkrav som til en hver tid stilles av myndighetene, hevder direktøren.

- Klif er vår tilsynsmyndighet, sier Bengt Hildisch.

I mars 2012 skrev Dagbladet om høye kvikksølvmålinger i nærområdet til AF Miljøbase Vats som hogger opp utrangerte oljeinstallasjoner fra Nordsjøen.