Politiavhør på CD er Kripos' nye våpen

Når den siktede travtreneren Atle Hamre blir avhørt om utpressingssaken mot skipsreder Thor Christensen (44), blir hvert eneste ord spilt inn på en CD-plate.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er første gangen Kripos benytter denne metoden i avhør av siktede i store kriminalsaker.

Sjefen for etterforskningsavdelingen i Kripos, politiinspektør Sturla Osen, bekrefter overfor Dagbladet at Kripos nå har anskaffet flere sett med opp-taksutstyr.

Utstyret består av en bærbar PC som kan spille inn lydopptak på CD og mikrofoner.

Trenger samtykke

- Jeg kan bekrefte at det er brukt lydopptak under avhørene av Atle Hamre, sier politiinspektør Sturla Osen.

Politimester Jørgen Høidahl ved Romerike politidistrikt bekrefter at han har godkjent bruk av lydopptak under avhør i trippeldrapssaken. Betingelsen for lydopptak er at den som skal avhøres, samtykker til det.

Beskyttelse

- Lydopptak av avhørene fungerer som en slags beskyttelse for oss, blant annet mot angrep fra forsvarersiden. Det gjør det vanskeligere å beskylde oss for urent trav. Alle kan i ettertid høre hva som er sagt, hvordan spørsmålene er stilt og i hvilken sammenheng detaljene kommer fram. Vi kommer trolig til å bruke dette i stor utstrekning i framtida, sier politiinspektør Sturla Osen.

Advokat Arvid Sjødin tror at fetteren til Birgitte Tengs, som ble funnet drept på Karmøy, ville blitt frikjent i begge rettssakene hvis det hadde eksistert opptak av avhørene.

- Jeg vil anbefale alle mine klienter å godta lydopptak hvis det er en mulighet. I England er problemene med hva som egentlig er sagt i avhør ryddet helt av veien etter at det ble innført et system med obligatorisk bruk av lydopptak i politiavhør med mistenkte, sier Sjødin.

Prøveprosjekt

Lydopptak ved politiavhør vil trolig bli mer og mer vanlig i Norge. Et prøveprosjekt med lydopptak av avhør er nettopp ferdig ved Nordmøre politi- distrikt, Økokrim og ved narkotikaseksjonen ved Oslo politi-distrikt .

- I evalueringsrapporten som nylig ble oversendt Justisdepartementet, anbefales utvidet bruk av lydopptak. - Justisdepartementet vurderer nå om dette på sikt skal innføres over hele landet.

- Det var Forsvarergruppen av 1977 som i 1995 foreslo innføring av lydopptak. Den norske Advokatforening har uttalt seg positivt til ordningen.