Politiavhøret stemmer ikke

Ifølge norsk politi pekte Lise Møller Pedersen (39) ut en dansk pyroman som ansvarlig for Scandinavian Star.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Men dokumenter Dagbladet.no har tilgang til, viser at mannen hun beskrev ikke kan være samme person som er navngitt i politiavhøret.

I avhøret som ble foretatt av en norsk politibetjent i Kolding 21. oktober 1990, blir den tidligere pyromanidømte Erik Mørk Andersen pekt ut av Lise Møller Pedersen. Den danske kvinnen, som da var 23 år gammel, hadde allerede vært inne til to tidligere avhør med norsk politi.

«Selv om hun begynte å få hendelsen noe på avstand og således hadde begynt å glemme detaljer, kunne vitnet gi en korreksjon til sin forklaring til [politibetjents navn, red. anm]: Det var på vei til toalettet andre gang hun så Mørk Andersen foran seg i korridoren, i området ved lugar 503,» heter det i avhøret som er undertegnet av Møller Pedersen.

Men i et tidligere avhør i Oslo, beskriver Møller Pedersen mannen hun så som høy og tynn, uten bart eller skjegg. Hun forteller også at mannen snakket norsk eller svensk, og sier hun ville ha husket det dersom han snakket dansk som henne selv.

Dette signalementet stemmer ikke med politiets egen obduksjon av Erik Mørk Andersen, som omkom i fergebrannen. Obduksjonsrapporten som beskriver den danske mannen som «velbygget, relativt kraftig» og med rødlig helskjegg og bart.

Nærsynt

I politiforklaringen fra 5. mai, som det blir vist til i det senere avhøret, opplyser Lise Møller Pedersen dessuten «at hun er nærsynt og at hun ikke hadde brillene på seg, og derfor ikke fikk sett mannen helt klart.»

Og stikk i strid med det som senere gjengis som identifisering av Mørk Andersen, sier hun i politiforklaringen 5. mai at hun ikke kan identifisere mannen politiet viser henne bilder av:

TRAGEDIEN: 159n mennesker omkom da det brøt ut brann på fergen Scandinavian Star i Skagerak mellom Oslo og Fredrikshavn natt til 4. april 1990. Foto: SCANPIX/TOR ARNE DALSNES
TRAGEDIEN: 159n mennesker omkom da det brøt ut brann på fergen Scandinavian Star i Skagerak mellom Oslo og Fredrikshavn natt til 4. april 1990. Foto: SCANPIX/TOR ARNE DALSNES Vis mer

«Vitnet ble på dette tidspunkt forevist to fotomapper laget i sakens anledning. Hun ble spurt om hun kunne gjenkjenne noen av de 12 avbildede som den aktuelle mannen, eller om noen hadde likhetstrekk med han.

Etter å ha studert fotoene uttalte vitnet at hun ikke gjenkjente mannen som noen av de avbildede. Hun følte heller ikke at hun kunne utpeke noen av de avbildede som samme "type" som mannen.»

Politibetjenten som foretok avhøret av Lise Møller Pedersen i oktober 1990 er i dag pensjonert fra politiet.

- Jeg kan ikke svare på spørsmål om dette avhøret, for det husker jeg ikke nå. Det er tross alt en 15-16 år siden nå, sier politibetjenten til Dagbladet.no.

Lise Møller Pedersen er imidlertid klar på at norsk politi har gått for langt i å bruke hennes vitneutsagn til å peke ut Mørk Andersen som brannstifteren på Scandinavian Star.

- Det er frekt at politiet bare skriver at jeg har sett ham, når det ikke er sant, sier hun til JydskeVestkysten.

Det har ikke lykkes Dagbladet.no å komme i kontakt med Møller Pedersen i dag.

- Vi har stilt oss tvilende disse vitneforklaringen tidligere, sier advokat Harald Stabell som representerer de overlevende etter fergekatastrofen.

Ingen ny gjennomgang

Politiavhøret stemmer ikke

Påtaleansvarlig Anne Karin Blanck ved Oslo Politidistrikt sier til Dagbladet.no at etterforskerne som var ansvarlig for avhørene etter Scandinavian Star-tragedien ikke lenger jobber i Oslo-politiet. Det er derfor svært komplisert for politiet å ta stilling til påstandene om manipulasjon av enkeltavhør.

- Vi har ikke mer kjennskap til påstandene som fremkommer i Danmark enn noen andre. For oss er dette helt ukjent, sier Blanck.

Hun sier politiet ikke vil sette i gang noen ny gjennomgang av Scandinavian Star i Oslo.

- Vi kommer ikke til å foreta oss noe her foreløpig. Dette må vi se nærmere på og forhøre oss med statsadvokaten, før vi kan gjenoppta en avsluttet etterforskning, sier hun.

-Oppsiktsvekkende

Mediekontakt Jan Harsem i den norske Støttegruppen for overlevende og etterlatte etter ulykken med Scandinavian Star sier til Dagbladet.no at han ikke har noe grunnlag for å si at norsk politi har manipulert med avhør.

- Men det er oppsiktsvekkende at et sentralt vitne sier at hun ikke har sagt det som står i avhøret til politiet. På den annen side føyer dette seg inn som bare en av svært mange detaljer som underbygger kravet om en samlet ny gjennomgang. Jeg håper at man nå vil gå gjennom saken på ny, sier Harsem.

Også Mike Axdal i den danske støtteforeningen mener politiet må gjennomgå saken på ny. 

- Lise Møller Pedersen var kronvitnet som pekte ut brannstifteren. Men hun har aldri pekt ham ut på fotolabben hos Oslo politikammer. Hun vet heller ikke hvorfor han er skrevet inn i hennes avhørsrapport fra Oslo politikammer, sier Axdal til Dagbladet.no.

AVHØRET: Dette er et av de tre norske politiavhørene, der Lise Møller Pedersen mener norsk politi har trukket hennes vitneopplysninger for langt i å identifisere Mørk Andersen.