Politibeslag forduftet

En kvart million kroner og 45 kilo hasj forsvant fra politihus i Østfold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I november 2004 stoppet politiet i Østfold en bil med 45 kilo hasj på Svinesund. Samme natt beslagla politiet en 250 000 kroner i forbindelse med leveransen. Nå er pengene sporløst forsvunnet fra politihuset i Sarpsborg, og etterforskerne blir nå selv gransket av etterforskere fra Spesialenheten for politisaker, skriver Aftenposten.

Seddelbunker i bilen

I bilen fant politiet 45 kilo hasj. Kuréren sluttet seg til politiet og sa at han skulle møte kjøperne i Vestby samme natt. Politiet møtte opp på stedet før klokken ett, og like etter kom to personer kjørende i en Renault.

Under ransakingen av bilen ble det beslaglagt store seddelbunder med 1000-, 500-, og 200-lapper. Etterforskerne satte i gang et kamera for å dokumentere opptellingen av pengene tilbake på politihuset i Sarpsborg. Bildene viser at de tilsammen teller 250 000 kroner, skriver Aftenposten.

Utro tjener?

Da etterforskerne i mai i år skulle hente fram bevismaterialet på nytt, ble de svært sjokkert over at alle pengene hadde forsvunnet. Beviser skal oppbevares utilgjengelig for andre på politistasjonen, og det mistenkes nå at en utro tjener har tatt med seg pengene.

- Det har skjedd noe som ikke skal skje, og nå overlater vi dette helt og holdent til spesialenheten, sier politimester Otto Stærk.

Flere politibetjente ved Østfold politidistrikt har vært inne til avhør denne sommeren, men Spesialenheten opplyser at flere avhør vil bli gjennomført utover høsten. Politimester Stærk vil derimot ikke si noe om at pengene er stjålet.

Kartlegger rutinene

- Vi er nødt til å skaffe oss en oversikt over rutinene ved det aktuelle politidistriktet. Vi må også finne ut hvilke personer som kan ha hatt tilgang til beslaget, sier etterforskningsleder Martin Welhaven i Spesialenheten for politisaker til Aftenposten.

Til tross for at pengene er borte, vil det bli avgitt en dom i saken i morgen. De to mennene fra Renaulten er tiltalt for forsøk på å kjøpe 45 kilo hasj, men når pengene er borte, kan dette få følger for rettsutmålingen.

Hovedproblemet er at det ikke ble gjennomført tekniske undersøkelser etter fingeravtrykk og DNA før pengene forduftet. Sakens mest sentrale bevis er borte.

Forsvarer Ketil Magnus Berg mener disse undersøkelsene er helt avgjørende for å bevise at hans klient bare var med på en biltur, som tiltalte selv hevder.

- I verste fall kan dette føre til at en uskyldig mann dømmes på grunn av en utro tjener i politiet, sier Berg til Aftenposten.