<strong>ARRESTERT FOR INNBRUDD I EGET HUS:</strong> Den høyt respekterte akademikeren Henry Louis Gates jr. (58) ble 16. juli arrestert etter at han ble observert kjempende med sin gjenstridige inngangsdør. Foto: POLITIET/AP/SCANPIX
ARRESTERT FOR INNBRUDD I EGET HUS: Den høyt respekterte akademikeren Henry Louis Gates jr. (58) ble 16. juli arrestert etter at han ble observert kjempende med sin gjenstridige inngangsdør. Foto: POLITIET/AP/SCANPIX Vis mer

Politibetjent kalte Harvard-professor «jungelape»

Suspendert med øyeblikkelig virkning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Boston-politimannen Justin Barrett (36) er suspendert med øyeblikkelig virkning etter at han omtalte Harvard-professor Henry Louis Gates jr. «jungelape» i en e-post, skriver thebostonchannel.com.

- Hvis jeg var betjenten han verbalt trakasserte som en ... jungelape, ville jeg sprayet ham i ansiktet med pepperspray. Det ville stått i stil til hans aggressive og obsternasige oppførsel, skriver Barrett i masse-e-posten.

Da hans overordnede, Bostons politisjef Ed Davis, fant ut om e-posten, inndro han straks Barretts våpen og politiskilt.

- Vi vil renske etaten for denne kreftsvulsten. Privatpersoner som sprer hatbudskap, har ingen plass i vårt samfunn, er den kontante reaksjonen fra byens borgermester Tom Menino.

Tatt for å være tyv
Den svarte professoren ble pågrepet etter at han ble sett i ferd med å låse seg inn i sitt eget hus 16. juli. En kvinne trodde Gates, som kjempet mot ei gjenstridig dør, var en innbruddstyv, og ringte politiet.

Ifølge politifolkene nektet Gates å identifisere seg for dem; ifølge Gates nektet politifolkene å tro på at huset i vestkantbydelen Cambridge var hans. Under høylytte anklager om rasisme ble han satt i politibilen og kjørt på stasjonen for oppvigleri.

58-årige Gates er blant USAs mest respekterte akademikere og har tidligere figurert på lista over landets 25 mest innflytelsesrike personer.

Den anonyme e-posten Barrett sendte i etterkant av hendelsen, var stilet til avisa Boston Globe samt kolleger i Nasjonalgarden, som den 36-årige politimannen også er medlem av, ifølge Elaine Driscoll ved Boston-politiet.

<strong>FØLER SEG UTHENGT:</strong> Lucia Whalen er nabokvinnen som meldte fra om det hun trodde var et innbrudd. Hun føler seg uthengt som fordomsfull og håper offentliggjøringen av nødsamtalen vil frikjenne henne i folkeopinionen. Her fra dagens pressekonferanse i Cambridge. Foto: DARREN MCCOLLESTER/GETTY/AFP/SCANPIX
FØLER SEG UTHENGT: Lucia Whalen er nabokvinnen som meldte fra om det hun trodde var et innbrudd. Hun føler seg uthengt som fordomsfull og håper offentliggjøringen av nødsamtalen vil frikjenne henne i folkeopinionen. Her fra dagens pressekonferanse i Cambridge. Foto: DARREN MCCOLLESTER/GETTY/AFP/SCANPIX Vis mer

Oppsikt
Saken har fått store ringvirkninger helt til topps i det amerikanske samfunnet. I forrige uke gikk president Obama hardt ut mot hendelsen, som mange ser på som et uttrykk for de vedvarende skillene mellom svart og hvit i landet.

- Cambridge-politiet handlet dumt, sa presidenten om arrestasjonen av sin venn «Skip» Gates. Seinere måtte presidenten beklage at han hadde uttalt seg så bastant om en sak han ikke kjente detaljene til.

I neste uke skal presidenten møte Gates og ansvarshavende politibetjent James Crawley «til en øl» i Det hvite hus for å diskutere episoden.

Kvinnen som ringte nødnummeret, Lucia Whalen, føler seg på sin side uthengt i i folkeopinionen. Tidligere i dag uttalte hun at hun håper opptaket av nødsamtalen, som ble offentliggjort for to dager siden, vil frikjenne henne for anklagene om fordommer:

På opptaket er det ingenting som antyder at kvinnen hadde fordomsfulle motiver for å ringe politiet; hun identifiserer ikke Gates ved etnisitet eller rase.

Gates skulle opprinnelig i retten og svare for tiltalen om oppvigleri 26. august. Saken ble imidlertid frafalt 21. juli.

<strong>FIKK KRITIKK:</strong> President Obama har fått kritikk for å uttale seg bastant i sin venn «Skip» Gates' favør. Nå har han invitert sin professorvenn og ansvarshavende politibetjent James Crowley til Det hvite hus for å snakke ut om saken. Foto: MICHAEL REYNOLDS/EPA/SCANPIX
FIKK KRITIKK: President Obama har fått kritikk for å uttale seg bastant i sin venn «Skip» Gates' favør. Nå har han invitert sin professorvenn og ansvarshavende politibetjent James Crowley til Det hvite hus for å snakke ut om saken. Foto: MICHAEL REYNOLDS/EPA/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer