Politibetjent kjørte i 203 kilometer i timen

Nå etterforskes politibetjenten (49) fra Nordland av Spesialenheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Råkjøreren ble dømt for å ha kjørt i 136 kilometer i timen på den ulykkesbelastede veistrekningen mellom Tverrlandet og Godøynes i Nordland. Da lokalavisa Avisa Nordland la vekt på at UP-betjent Tom Freddy Johansen var oppe i 203 kilometer i timen i jakten på råkjøreren, fattet Spesialenheten interesse for saken.

Johansen blir nå etterforsket for brudd på veitrafikklovens paragraf 3 om at enhver skal ferds hensynsfullt og være aktpågivende i trafikken, skriver fagbladet Politiforum.

- Må kjøre raskere Fartsmålingen av råkjøreren foregikk over tre kilometer og føreren senket farten så snart Johansen ga seg tilkjenne med blålys og sirene. UP-betjenten selv sier det aldri var noen oppjaget biljakt, og det oppsto ingen faresituasjon før råkjøreren stanset.

- Men jeg måtte jo selvsagt kjøre raskere enn den bilen jeg skulle innhente, forteller Johansen, som etterpå fikk klapp på skulderen for godt utført politiarbeid.

Han betegner ikke hastigheten på 203 kilometer i timen som spesielt uvanlig i UP-sammenheng.

- Det er klart jeg vet at jo fortere man kjører, jo farligere er det. Men her har jeg fått en ung, livsfarlig råkjører av veien. Ingenting av det vi gjorde, strider mot det vi har lært. Dette var etter boka, sier Johansen.

Kan fravike fartsgrensen UPs distriktsleder Knut Danielsen ønsker ikke å kommentere saken så lenge den er under etterforskning av Spesialenheten for politisaker. UP-sjef Runar Karlsen uttaler seg imidlertid på generelt grunnlag om UPs såkalte videobiler, som fester råkjørere til film.

- Det ligger i sakens natur at våre videobiler må kjøre fort for å sikre bevis og stanse råkjørerne, sier Karlsen til Politiforum.

Han sier høye hastigheter er hverdagen for videobilene, og som for andre utrykningskjøretøy gir veitrafikklovens paragraf 11 anledning til å fravike regulerte fartsgrenser.

Spesialenhetens sjef Jan-Egil Presthus ønsker ikke å kommentere saken før hele etterforskningen er ferdig.

(NTB)