Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politibetjentene som skjøt og drepte 12-åring i USA blir ikke tiltalt

Offeret viftet med falskt våpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I november ble den 12 år gamle gutten Tamir E. Rice skutt og drept av politiet nær et fritidssenter i Cleveland i USA.

12-åringen viftet ifølge vitner rundt med en falsk pistol, en såkalt softgun.

Ifølge politiets forklaring skal Rice ikke ha etterkommet pålegget om å rekke hendene i været, men istedenfor strukket hendene ned mot beltestedet og den falske pistolen.

Da åpnet en av politibetjentene å avfyre to skudd mot 12-åringen, som senere døde på sykehuset av skadene.

Blir ikke tiltalt Siden den gang har en storjury undersøkt saken. I kveld, norsk tid, ble det kjent at de ikke vil ta ut tiltale mot politibetjentene som var involvert i saken, det melder blant andre NBC News.

Ifølge påtaleansvarlig Timothy McGinty var det en «perfekt storm av menneskelige feil» som førte til Rices dødsfall.

Under en pressekonferanse i kveld beskrev han også hvordan en video storjuryen hadde fått tilgang til, støtter politiets forklaring i saken.

Videobevis Videoen viser nemlig «udiskutabelt» at 12 år gamle Rice strekker hendene ned mot beltestedet og fjerner pistolen.

Mens politiet trodde den 12 år gamle gutten skulle trekke den mot dem, har storjuryen konkludert med at det er nesten helt sikkert at gutten skulle gi fra seg pistolen til politibetjentene for å vise at den var falsk.

Men, påpeker storjuryen igjen, det var det ingen måte politiet kunne vite.

- Trolig falsk, sa vitne Vitner som ringte inn til 911-sentralen for å varsle om gutten som veivet med pistolen, sa imidlertid til politet at pistolen trolig var en forfalskning. Politiet friga lydopptakene fra den første nødsamtalen kort tid etter dødsfallet.

- Jeg sitter i parken ved West Boulevard. Det er en fyr som har en pistol. Den er trolig ikke ekte, men han peker rundt på alle, sier vitne som ringer inn til 911-sentralen.

Operatøren på sentralen spør deretter innringeren om flere detaljer. Vitnet gjentar så:

- Pistolen er trolig falsk, men han skremmer vettet av folk, sier vitnet som også opplyste at det trolig dreide seg om en mindreårig.

Ikke spørsmål om farge 12-åringen ble skutt i en typisk svart bydel der majoriteten av politifolkene er hvite. Men advokaten til guttens familie mener hudfargen er uvesentlig.

- Dette er ikke et spørsmål om svart eller hvit. Dette er et spørsmål om rett eller galt, sier advokat Tim Kucharski ifølge CNN.

I USA har det vært flere episoder hvor politiet har skutt og drept innbyggere. Torsdag ble en ubevæpnet, 28 år gammel mann skutt og drept av en politimann i en trappeoppgang i Brooklyn i New York, og en jury vurderer om det skal tas ut tiltale mot politimannen som skjøt og drepte 18 år gamle Michael Brown i Ferguson i august.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media