SKUTT: 20 år gamle Eric Torell bar på en lekepistol, så ble han skutt og drept av svensk politi. I et intervju med svenske Expressen snakker mora til Eric, Katarina Söderberg, ut om den forferdelige hendelsen. Video: Expressen TV / Reporter: Gusten Holm Vis mer

Politibetjentene som skjøt og drepte Eric (20) er ikke suspendert

- Det er beklagelig og svært ulykkelig at en person, som i dette tilfellet, er skadet eller drept, sier politiet om drapet på 20-åringen med Downs syndrom og lekevåpen.

Natt til torsdag ble Eric Torell (20) skutt og drept av politiet i Sverige. 20-åringen, som hadde Downs syndrom og autisme, hadde rømt hjemmefra med et lekevåpen.

På natta ble politiet tilkalt til en adresse der Eric oppholdt seg i Stockholm, og da de ankom, opplevde de situasjonen som så truende at de endte med å avfyre skudd, skriver lokalavisa Mitt i Stockholm.

- Mer enn én politibetjent skjøt på Eric, sier pressetalsperson Karin Rosander ved de svenske påtalemyndighetene når Dagbladet spør om antall skyttere.

Hun sier at hun ikke vet ikke hvor mange politibetjenter som rykket til stedet der Eric befant seg denne natta, men sier «det var minst to».

Ingen er siktet

Det var i 04.00-tida at betjentene avfyrte de dødelige skuddene mot Eric. Han ble kjørt til Karolinska-sykehuset i ambulanse, men livet sto ikke til å redde. I 06.00-tida ble 20-åringen erklært død.

Politiets håndtering av situasjonen vil bli gjenstand for gransking hos svenskenes spesialenhet for politisaker.

Aftonbladet skrev i går at de erfarer at tre politibetjenter skjøt mot 20-åringen.

Verken svensk politiet eller påtalemyndigheter vil foreløpig svare på Dagbladets spørsmål om nøyaktig hvor mange betjenter som skjøt på Eric, eller hvor mange skudd som ble avfyrt.

- Vi etterforsker dette nå. Det vil bli foretatt avhør av de involverte politibetjentene, og vitner på stedet. I tillegg vil vi gjennomføre tekniske undersøkelser blant annet av ammunisjon og våpen, sier Rosander hos påtalemyndigheten.

- Er noen siktet i saken?

- Nei, ikke ennå.

BLE SKUTT: Ved 04.00-tida i natt ble Eric Torell (20) skutt av politiet i Norrbackagatan i Vasastan i det sentrale Stockholm. Foto: Peter Nilsson/ Expressen
BLE SKUTT: Ved 04.00-tida i natt ble Eric Torell (20) skutt av politiet i Norrbackagatan i Vasastan i det sentrale Stockholm. Foto: Peter Nilsson/ Expressen Vis mer

Ikke suspendert

- Hva ligger i det?

- Det finnes ingen som er pågrepet og det er ingen enkeltpersoner som er mistenkt, sier Rosander.

Ifølge Stockholms-politiets pressetalsperson, Lars Byström er heller ikke noen av de involverte politibetjentene tatt ut av arbeid.

- Det er ingen som er suspendert, sier han til Dagbladet.

- Så de er alle fortsatt i arbeid?

- Det kan hende noen av dem har fri, det vet jeg ikke, men det er ingen som er suspendert, gjentar han.

Han vil ikke svare på spørsmål om hva som skjedde da politiet ankom stedet der Eric befant seg, hvordan dialogen mellom Erik og politiet var forut for skuddløsningen, eller hva det politiet skal ha oppfattet som truende - og henviser her til påtalemyndighetene.

- Skal skyte mot beinet

Svensk politi er alltid bevæpnet, bekrefter Rosander hos påtalemyndighetene. Hun er ikke kjent med om politibetjentene som skjøt og drepte Eric er fratatt tjenestevåpenet.

politiets egne nettsider står det at politiet alltid skal ha kontroll over skudd de avfyrer i tjenesten:

«Om politiet skyter mot en person skal de forsøke å kun ufarliggjøre personen. Skuddet skal i første omgang rettes mot benet», heter det blant annet.

Erics mamma, Katarina Söderberg, sa til Expressen i går at sønnen hennes ble skutt i magen.

- Det stemmer at politiet først skal skyte mot beinet, men hvor skuddene mot Eric traff, kan vi ikke uttale oss om, sier Rosander når Dagbladet konfrontere henne med morens påstand.

Pressetalsmann Byström ved Stockholmspolitiet vil ikke kommentere det Erics mor har sagt om at 20-åringen skal ha blitt truffet i magen.

SKUTT: 20 år gamle Eric Torell bar på en lekepistol, så ble han skutt og drept av svensk politi. I et intervju med svenske Expressen snakker mora til Eric, Katarina Söderberg, ut om den forferdelige hendelsen. Video: Expressen TV / Reporter: Gusten Holm Vis mer

- Vil finne svar

Rosander forteller at saken nå etterforskes av spesialenheten for politisaker.

- Hva kan konsekvensene bli for de som skjøt og drepte Eric?

- Det avhenger av om man kommer fram til om det var riktig å bruke våpenet eller ikke. Om det ikke var det kan det være snakk om tjenestefeil, som anses som et lovbrudd i Sverige. En alvorlig tjenestefeil kan føre til fengsel, sier Roosander.

- Hvordan ser påtalemyndighetene på denne hendelsen?

- Det er alltid en alvorlig sak når noen skytes og dør, og det er viktig for påtalemyndighetene å nå gjøre en så god vurdering som mulig. Via etterforskningen ønsker vi å finne ut nøyaktig hva som skjedde og hvordan situasjonen oppstod, sier Rosander.

- Det er beklagelig og svært ulykkelig at en person er skadet eller drept, som i dette tilfellet, sier Byström hos Stockholmspolitiet når han får det samme spørsmålet.

UTRYKNING: Både politiet og påtalemyndighetene i Sverige er tilbakeholdne om antall politibetjenter som befant seg på stedet da Eric ble drept, eller hva ved situasjonen som gjorde at de oppfattet den som så truende at de valgte å avfyre tjenestevåpenet. Foto: Leserbilde / Expressen
UTRYKNING: Både politiet og påtalemyndighetene i Sverige er tilbakeholdne om antall politibetjenter som befant seg på stedet da Eric ble drept, eller hva ved situasjonen som gjorde at de oppfattet den som så truende at de valgte å avfyre tjenestevåpenet. Foto: Leserbilde / Expressen Vis mer

- Tenker på betjentene

- Har politiet vært i kontakt med Eric Torells pårørende?

- Om vi ikke har vært det, vil vi ta kontakt. Det er et anstendig krav etter en slik hendelse, sier han.

Fredag formiddag uttalte også regionpolitisjef, Ulf Johansson seg om hendelsen.

- Det er svært tragisk for de involverte, og jeg har stor forståelse og respekt for at det som skjedde vekker sterke følelser, skriver han i en pressemelding som Expressen referer.

Johansson tilføyer også at hans tanker går til politibetjentene som skjøt Eric:

- Med all respekt for familien til den avdøde, går mine tanker også til de politibetjentene som var innblandet i denne hendelsen.

Politiet opplyste i går at våpenet Eric bar, viste seg å være en replika.

BLE DREPT: Eric Torell bar på et lekevåpen da han rømte hjemmefra natt til torsdag. Han ble skutt og drept av politiet. Foto: Privat
BLE DREPT: Eric Torell bar på et lekevåpen da han rømte hjemmefra natt til torsdag. Han ble skutt og drept av politiet. Foto: Privat Vis mer