Politibetjenter danset med russen - saken henlagt

Det kommer fram i konklusjonen til Spesialenheten for politisaker.

HENLAGT: Saken fra slutten av mai i år, der politiet ble anmeldt for brudd på smittevern, er nå henlagt. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det var i slutten av mai at to politibetjenter var om bord i en russebuss i Elverum, hvor betjentene danset tett inntil flere russ.

Saken ble gjennomgått av Innlandet politidistrikt, og to dager etter ble hendelsen anmeldt.

Nå er saken henlagt, skriver Spesialenheten i en pressemelding.

Ble «litt revet med»

Det kommer fram i konklusjonen at anmelder mente det var uakseptabelt at «politiet hadde en slik oppførsel og liten respekt for smittevernreglene».

Ifølge Spesialenheten var det tre tjenestepersoner som kjørte patrulje som tok kontakt med russen for å ta en prat. Politiet tar ofte kontakt med russen for å bidra til god og nær dialog og en trygg russetid, står det i konklusjonen.

«Tjenestepersonene ble invitert inn i russebussen, og alle tre gikk inn. Den ene gikk umiddelbart ut igjen, mens to ble igjen litt lenger, anslått til 1-2 minutter. Da noen av russen danset til musikken, ble de litt «revet med» og tok noen dansetrinn sammen med russen før de gikk ut igjen.»

Videre beskriver Spesialenheten det som «uheldig» at tjenestepersonene ikke benyttet munnbind inne i bussen og at anbefaling om avstandskrav ikke syntes overholdt.

«Tjenestepersonene og ledelsen ved politidistriktet hadde beklaget dette. For den strafferettslige vurdering bemerket Spesialenheten at det på tidspunktet for hendelsen ikke var et straffesanksjonert påbud som regulerte dette. Forholdet ble ikke rammet av en straffebestemmelse, og saken er henlagt som intet straffbart forhold».

Beklaget

Politimester i Innlandet politidistrikt, Johan Brekke, sier til Dagbladet at de tar konklusjonen fra Spesialenheten til etterretning.

- De involverte i hendelsen er fulgt opp internt. Vi tar med oss erfaringene videre i vårt forbedringsarbeid. Ut over dette har vi ingen ytterligere kommentar til saken.

Det var i slutten av mai at Dagbladet kunne melde at to politibetjenter hadde vært om bord i en russebuss i Elverum. Her hadde de to betjentene danset tett inntil flere russ på en russebuss. I videoen oppstår det også fysisk kontakt mellom betjentene og russen.

Politistasjonssjef i Elverum, Tom Johnsen, bekreftet overfor Dagbladet at hendelsen hadde funnet sted, og erkjente samtidig at den ikke burde ha skjedd.

- Patruljen burde holdt lenger avstand ut fra nasjonale råd om smittevern, og dette beklager vi, skrev Johnsen i en e-post den gang.

Ble anmeldt

Saken ble gjennomgått av Innlandet politidistrikt, og to dager etter at Dagbladet først skrev om saken, ble hendelsen anmeldt.

- Patruljen beklager at de ikke fulgte nasjonale råd om smittevern. En privatperson har nå anmeldt hendelsen, og rutinemessig blir saken oversendt til Spesialenheten for politisaker, skrev politidistriktet i en pressemelding. Utover dette ønsket ikke politidistriktet å kommentere saken.

Dagbladet har tidligere vært i kontakt med den aktuelle buss-sjefen, som sa at de holdt seg innenfor anbefalingene siden de er en kohort, men at politiet ikke er en del av denne kohorten. Utover dette ønsket ikke bussjefen å kommentere saken.

I Spesialenhetens konklusjon kommer det også fram at politiet i etterkant av artikkelen mottok en henvendelse fra russen og foresatte, «der de ga uttrykk for at de satte pris på politiets kontakt med russen i russetida og at artikkelen ga en uriktig framstilling av hendelsen, da det ikke var riktig at politiet hadde festet sammen med russen».

Spesialenheten la til grunn at hendelsen i bussen skjedde som ledd i politiets forebyggende oppgaver. Spesialenheten mener også at oppholdet i russebussen var svært kortvarig, og «det var ikke holdepunkter for at politiet hadde «festet» sammen med russen».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer